'DUET ZA JEDNOG'

VELIKI POVRATAK ANE VILENICE NA KAZALIŠNE DASKE 'Ova predstava daje nadu'

    AUTOR:
    • Jutarnji.hr

  • OBJAVLJENO:
  • 17.01.2018. u 09:54

Danijel Galić

Ana Vilenica

 

U Centru mladih Ribnjak 20. siječnja u 20 sati premijerno će se, u produkciji umjetničke organizacije Točke na i i Ane Vilenice, izvesti prva predstava na domaćim kazališnim daskama s tematikom borbe protiv multipla skleroze, prema napetom dramskom tekstu engleskog dramaturga Toma Kempinskog Duet za jednog, koji je 1986. doživio i ekranizaciju sa sjajnom Julie Andrews u naslovnoj ulozi, kao i nevjerojatan uspjeh na kazališnim pozornicama diljem Europe.

Predstava je inspirirana istinitom pričom slavne glazbenice kojoj se, nakon što joj je dijagnosticirana opaka bolest i iz ruku oduzeta najveća ljubav - violina, cijeli život ruši kao kula od karata. Kako bi se izvukla iz ralja depresije koja ju je okovala kao posljedica bolesti te uloge žrtve kojoj se onemoćala prepustila u zagrljaj, odlazi redovito na seanse kod psihijatra čiju glumačku rolu igra Tomislav Krstanović. Kao pravi stručnjak, doktor duše prebire po žicama njenih unutarnjih akorda, a ona stjerana u kut preglasnom melodijom svog ogoljenja, spoznaje da, unatoč nepredvidivom plesu smrtonosne dijagnoze, sluša ritam nade za iscijeljenje koje je vodi u ono što uistinu želi - svoj život. Violinistkinju shrvanu nenadanom bolešću utjelovila je Ana Vilenica.

Domagoj Dragaš
 

"Izbor je pao na ovaj dramski tekst jer, precizno i humano, bez dociranja i uistinu ljudski iskreno, progovara o našim unutarnjim strahovima. Kad smo stjerani pred zid. Svi se bavimo drugima, a trebali bismo se posvetiti, kako ih Kempinski naziva, svojim unutarnjim akordima, te se putem njih definirati kao ljudi. To je proces koji bi svatko ponaosob trebao proći, a ne samo oboljeli od teških bolesti. Zato se ova predstava tiče svih nas", protumačila je redateljica Iva Srnec svoju inspiraciju za ovim zahtjevnim, ali katarzičnim kazališnim komadom.

Domagoj Dragaš
 

Violinistkinju shrvanu nenadanom bolešću utjelovila je Ana Vilenica, dok glumačku rolu angažiranog i empatičnog psihijatra igra Tomislav Krstanović

Scenografske mizanscene složile su Marijana Miloš i Maja Marković, za kostimografiju se pobrinula Iva Šimunović, dok je grafički dizajn povjeren Imeldi Ramović. Glazbene partiture violine preuzela je Dunja Delač, a sve produkcijske zahvate obavila je Ana Miljanić.

Repriza premijere zakazana je za dan poslije, 21. siječnja, za koju se mogu rezervirati i kupiti ulaznice sat vremena prije početka predstave na blagajni Centra mladih Ribnjak po cijeni od 70 kuna, uz 50 posto popusta za studente i umirovljenike, kao i putem njihova online sustava.

https://www.facebook.com/duetzajednog/

https://www.instagram.com/duetzajednog/

Više na Jutarnjem...


Izdvajamo