SPEKTAKL U HNK

VIDEO, FOTO: NA ČAROBNOJ PREMIJERI ORAŠARA SVE JE VRVILO OD POZNATIH Zablistala je Šeksova unuka, Đurđa Tedeschi i Jadranka Sloković modno dominirale

Premijera Orašara u HNK Zagreb
 Darko Tomaš / Hanza Media
 

Raskoš tkanina, boja, plesača i pokreta šturo opisuje spektakl koji je u petak navečer okupio svu društvenu kremu u Hrvatskom narodnom kazalištu u Zagrebu gdje je održana dugo iščekivana premijera baleta “Orašar” u koreografiji i režiji Vladimira Malakhova pod ravnanjem Diana Tchobanova.

Prvakinja baleta Iva Vitić Gameiro u ulozi Klare te naizmjence Oleksandr Koriakovsky u ulozi lutke Orašara u prvom činu te prvak baleta Guilherme Gameiro Alves u ulozi princa Orašara u drugom činu donijeli su božićni duh uz koreografski izazovne velike scene valcera cvijeća ili pahuljica.

“Plesač stoljeća”, kako ga nazivaju, koreograf i redatelj Vladimir Malakhov, rodom iz Ukrajine, tako je na daske HNK uspio postaviti još čarobniju verziju omiljene baletne bajke od onog engleskog “Orašara” Sir Dereka Deanea, kojeg smo gledali osam godina.

O značaju ovog pothvata za središnju nacionalnu kazališnu kuću, koja je nakon uspjeha s “Labuđim jezerom” Malakhova ponovno dovela u Zagreb kako bi postavio potpuno novu verziju “Orašara”, jednog zapravo starog baleta, koji je praizveden 18. prosinca 1892. u Sankt Peterburgu, govori činjenica da se i sam ravnatelj baleta HNK Leonard Jakovina vratio na scenu u ulozi Drosselmeyera, Klarina ujaka, mađioničara i talentiranog izrađivača lutaka koji Klari i njezinu bratu Fritzu donosi niz darova među kojima su mehaničke lutke Colombina i Harlekin te Vrag na opruzi, ali i lutka Orašara.

Osim prepoznatljivo čarobne glazbe ruskog genija Petra Iljiča Čajkovskog, Malakhovljeve koreografije prema predlošcima slavnih koreografa Leva Ivanova i Mariusa Petipa te umijeća baletnog ansambla, čaroliji ovog baleta znatno pridonosi i nevjerojatno bogata kostimografija i scenografija koju potpisuje Španjolac Jordi Roig.

U petak je, na svečanoj premijeri, HNK bio popunjen do zadnjeg mjesta, a tako će čini se biti i za vrijeme svake druge izvedbe “Orašara” koji je već odavno rasprodan. Gdje god ste u petak navečer pogledali djeca su oduševljeno pljeskala i nestrpljivo pratila avanture Klare i Orašara dok se uz pomoć igračaka bore s miševima, a božićno drvce i kamin odjednom rastu na očigled.

Iz centralne lože balet je pratila ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek uz pročelnicu Ureda za kulturu grada Zagreba Milanu Vuković Runjić, direktoricu Turističke zajednice grada Zagreba Martinu Bienenfeld te intendanticu HNK Dubravku Vrgoč.

Među brojnim poznatima bili su i Rumjana Meštrović, filologinja i supruga Mate Meštrovića, sina velikog hrvatskog kipara Ivana Meštrovića, Đurđa Tedeschi, operni pjevač Ronald Braus, Nenad Korkut, glazbenik Ivo Gamulin Gianni, redateljica Irena Škorić, odvjetnica Jadranka Sloković, Duško Ljuština, Božo Kovačević i Božo Biškupić.

Boris Jokić na balet je poveo svoju djecu, kćer Mašu Lily i sina Nikolu Hugha, a Vladimir Šeks unuku Ivu, dok je poznati zagrebački liječnik Damir Eljuga došao u pratnji snahe Ive. U pratnji svojih boljih polovica došli su, pak, filmski redatelj Vinko Brešan i slikar Dimitrije Popović, baš kao i veleposlanik Velike Britanije u Hrvatskoj Andrew Dalgleish koji je na “Orapara” poveo suprugu Aline.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 20:21