BESPLATNO KAZALIŠTE

VIDEO: NA JUTARNJEM POGLEDAJTE PREDSTAVU 'TARTUFFE' Priča o prevarantu prvi put je izvedena još 1664. i odmah je cenzurirana na zahtjev Luja XIV.

 Gavella
 

Nakon Moliereova I Dolenčićeva “Umišljenog bolesnika” koji je silno gledan na našem besplatnom online kazališnom festivalu, teatar u Frankopanskoj koji je nakon potresa izvan funkcije i ne može po preporuci Nacionalnog civilnog stožera od danas igrati na svojoj pozornoci, Dramsko kazalište Gavella predstavlja se 18. svibnja u 18 sati s još jednim Moliereovim tekstom.

“Tartuffe” je posljednjih godina podosta igran u nas, a Gavellina izvedba iz 2010. bila je prva koja je pokrenula niz “Tartuffea” u na hrvatskim pozornicama u posljednjem desetljeću. “Tartuffe” je prvi put izveden 1664. U Versaillesu i odmah je cenzuriran na zahtjev Luja XIV. kojeg je na taj potez najvjerojatnije nagovorio tadašnji pariški nadbiskup. Naslovni lik, Tartuffe, je prevarant koji se uspijeva umiliti pater familiasu Orgonu I njegovoj obitelji kao veliki moralist I religiozan čovjek, a u biti je glumatalo, pohlepnik i licemjer.

Ozren Grabarić za naslovnu ulogu u “Tartuffeu dobio je nagradu na "Gavella i Europlakat Fair" te Zlatni smijeh Dana satire, a za ulogu Elmire u istoj predstavi Nataša Janjić dobila je nagradu “Fabijan Šovagović” na Festivalu glumca. Predstavu je režirao talijanski glumac i redatelj Marco Sciaccaluga.

Gavella

Igraju: Sven Šestak, Dubravka Miletić, Enes Vejzović, Nataša Janjić, Filip Križan, Ivana Roščić, Hrvoje Klobučar, Ozren Grabarić, Dijana Vidušin, Nenad Cvetko, Đorđe Kukuljica, Ivana Bolanča / Ana Kvrgić

https://www.gavella.hr/predstave/arhiva_predstava/tartuffe2

Gavella

Sve predstave na besplatnom online kazališnom festivalu pogledajte na: https://www.jutarnji.hr/tag/_ostajemdoma_i_gledam

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. travanj 2024 07:29