BESPLATNO KAZALIŠTE

VIDEO: POGLEDAJTE 'VELIKE MANEVRE U TIJESNIM ULICAMA' Na rođendan Ive Brešana prikazujemo predstavu u režiji njegova sina Vinka

 

HNK Šibenik prvi put se predstavlja na besplatnom online kazališnom festivalu Jutarnji.hr i to s "Velikim manevrima u tijesnim ulicama", predstavom koje je po budžetu malo kazalište snimilo s više kamera.

"Velike manevre u tijesnim ulicama" prikazujemo 27. svibnja u 21 sat i to u povodu rođendana Ive Brešana. Da je živ, legendarni bi hrvatski dramski pisac, prozaik i scenarist imao 85. godine.

Profesor hrvatskog jezika, filozofije i sociologije u šibenskoj gimnaziji, najpoznatiji je kao dramatičar po "Predstavi Hamleta u selu Mrduša Donja" koja je praizvedena 1971. u ITD-u.

"Veliki manevri u tijesnim ulicama" praizvedeni su dvadesetak godina kasnije u zagrebačkoj Komediji gdje su igrali više od 100 puta, a režirao ih je pokojni Marin Carić, Hvaranin koji je pohađao šibensku gimnaziju, kojem je Brešan bio profesor filozofije i sociologije, a Carić je pohađao onodobno i profesorovu gimnaziju dramsku grupu.

Predstavu šibenskog kazalištu, koju prikazujemo, režirao je autorov sin Vinko Brešan, dramaturginja je Željka Udovičić Pleština, autor glazbe Mate Matišić, scenograf Dragutin Broz, a kostimografkinja Sara Lovrić Caparin.

"Veliki manevri" iz naslova odigravaju u se u tijesnim ulicama Šibenika dvadesetih godina prošlog stoljeća, a karakteri u tipu dalmatinskog podneblja, gdje Brešan rekontekstualizira Shakespeareovu „Ukroćenu goropadnicu”. Otac ima dvije kćeri za udaju, lijepu Cvitu i goropadnu Katicu, a tu su i prosci...

Uloge: Franka Klarić, Marija Škaričić, Jakov Bilić, Ivan Brkić, Branimir Vidić, Marinko Prga, Joško Ševo, Filip Detelić, Antonio Franić, Zdeslav Ćotić, Mate Gulin, Matija Šakoronja, Boris Plazibat

Više o HNK Šibenik pročitajte ovdje.

Sve naše predstave pogledajte ovdje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 07:26