ŽIVOT NAKON AFERE

VIDEO: POVRATAK DINKA BOGDANIĆA 'Protekle dvije godine posvetio sam se sebi, a sad mi je najveći izazov rad s amaterima'

Dinko Bogdanić
 Boris Kovačev / CROPIX
U nedjelju je kod Edite Cebalo održao prvi sat baleta za početnike. To mu je prvi put u životu da radi s ljudima koji nisu profesionalci

Dinko Bogdanić vraća se na baletnu scenu i to na neobičan način. Bivši šef Baleta u Zagrebu i Splitu, plesač i koreograf, iznenadio je poznavatelje plesne scene kada je, prvi put u životu, odlučio održati satove baleta za rekreativce.

Čovjek koji se cijeli život bavio profesionalnim plesačima tako je odlučio dati priliku onima koji vježbaju u svoje slobodno vrijeme, bez pretenzija da jednog dana završe u kazalištu. Premda je bio profesor na Baletnoj akademiji u Münchenu i prvi baletni majstor u Baletu Državne Opere u Berlinu, kaže da se uvijek vidio više kao kreativac, koreograf, a ne pedagog.

- Nisam nikad planirao da ću jednom raditi i s amaterima, iskreno. Ali Editu Cebalo poznajem cijeli život, još od vremena kad je bila mlada balerina. Kad je predložila da dva sata održim u njenom studiju, shvatio sam da mi se ideja sviđa. Mislim da svi koji se baletom bave u slobodno vrijeme imaju neko znanje, koje treba povećavati, i zato sam odlučio isprobati nešto novo - kaže Bogdanić.

Poziv iz Sarajeva

Jedan od satova već je održao - prije nekoliko dana odradio je sat s potpunim početnicima, koji se baletom bave tek nekoliko mjeseci i ne znaju puno. Kaže da je zbog toga dobro promislio kako prilagoditi vježbe da im budu zanimljive, ali i korisne - nije to bila samo zabava, kaže.

- Dobro sam se pripremio, jer sam došao s ciljem da ih naučim nešto novo, dodatno, da ih ispravim u nekim stvarima koje pogrešno rade. Preda mnom je sad sat s naprednim rekreativcima, koji već imaju određenu količinu znanja, pa sam pripremio nešto posve drugo. Ovakav rad je za mene izazov, jer sam u karijeri radio samo s profesionalnim plesačima, no moram priznati da je bilo uzbudljivo - kaže Bogdanić, koji se proteklih dana bavio i radom s plesačima zagrebačkog kazališta Komedija.

Oni su na “Balu Crvenog križa Grada Zagreba 2018.” izveli nekoliko plesnih točaka. Prije nekoliko dana dobio je i poziv iz kazališta u Sarajevu, da za njih osmisli neku koreografiju. Uz to je i dalje, kao i zadnjih nekoliko godina, koreograf-konzultant tvrtke koja se bavi live prijenosima baleta iz Boljšoj teatra.No, dugo ga nije bilo ni u javnosti, a ni u baletnim dvoranama.

Problemi sa zdravljem

Otkako je 2016. buknula afera u Splitu, kada ga je rumunjska balerina Alexandra Bertea optužila da ju je vrijeđao, dao je ostavku i povukao se iz javnosti. O toj aferi malo je razgovarao. Oni koji ga poznaju kažu da ga je jako povrijedilo sve što se o njemu pisalo i da nije imao volje objašnjavati kako u životu nikoga nije vrijeđao, a posebno ne na onakav način na koji je to opisala Bertea. Bogdanić kaže kako je protekle dvije godine dobro iskoristio.

- Još u Splitu sam osjećao poteškoće s kukom, pa sam otišao na operaciju i riješio taj problem. Tada sam počeo surađivati s tvrtkom koja radi live prijenose. I dalje sam odlazio na sve balete, kako u našoj zemlji, tako sam mnoge pogledao i u inozemstvu. No, nisam imao potrebu da se medijski eksponiram - kaže Bogdanić.

On u karijeri ima dva mandata na čelu Baleta. Poznat je po tome da je uvijek posezao za domaćim baletnim djelima, poput “Đavla u selu”, ili je, postavljajući na scenu svjetske klasike bijelog baleta, u njih unosio domaće elemente. Mnogi se i danas sjećaju kako je njegovo “Labuđe jezero”, izvedeno u HNK Zagreb, bilo smješteno na Maksimirskom jezeru, a između ostalog se plesalo i u Šestinskim nošnjama.

- Čini mi se da bismo morali na repertoaru imati domaće klasike. Recimo, turist koji dođe u Zagreb morao bi moći vidjeti Đavla. Super je da vidi Labuđe, ali to može svugdje. Na jednak način na koji se tretira Lado, koji diljem svijeta izvodi tradicionalne domaće plesove i pjesme, i po tome je poznat, to moramo napraviti s baletom. Posebno zato što imamo djela kojima se možemo pohvaliti - ističe Bogdanić i dodaje kako smatra da u našoj zemlji ima mnogo mladih talenata, no da oni često u potragu za poslom odlaze vani.

Domaći plesači

Nije u krivu: u zadnjih nekoliko godina otišlo je desetak vrhunskih mladih plesača, koji sada rade u Finskoj, Njemačkoj, Rusiji... Za njih nije bilo posla u domaćim teatrima.

- Lako je kupiti stranog plesača, koji dolazi sa znanjem i može praktično odmah na scenu. Teže je odgojiti svojeg plesača. No, mislim da je to nužno. Da, s učenicima baletnih škola treba dosta raditi, no kako će naučiti ako im ne damo priliku? Nemam ništa protiv stranih plesača, dapače, pa i sam sam bio stranac dok sam plesao u Pittsburgu, Münchenu, Hamburgu... Naša kazališta imaju nacionalne ansamble i morali bi više pažnje posvetiti tome da u svojim redovima imaju plesače iz svoje zemlje - kaže Bogdanić i dodaje kako sebe u budućnosti više ne vidi na čelu nekog Baleta.

Radio je, kaže, sa sjajnim plesačima, koji su same sebe davali u balet, postavio je na scenu djela koja je volio i taj je dio njegove karijere gotov. Što planira, ne odaje. Rekreativcima se ne planira ozbiljno baviti, kaže, to je samo usluga staroj prijateljici i vlastita znatiželja da se u tome okuša. No, kaže, uopće ne brine: posla za njega uvijek je bilo i vjeruje da će tako i ostati.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 18:02