SLUČAJ NADE MATOŠEVIĆ OREŠKOVIĆ

VRHOVNI SUD POTVRDIO ZAKONITOST OTKAZA NEKADAŠNJOJ INTENDANTICI HNK RIJEKA Utvrđena je teška povreda obveze iz radnog odnosa

Nada Matošević Orešković
 Vojko Bašić / CROPIX
 

Izvanredni otkaz ugovora o radu negdašnjoj intendantici HNK Ivana pl. Zajca, a u vrijeme otkaza u lipnju 2015. godine zaposlenoj na radnome mjestu šefa dirigenta, Nadi Matošević Orešković je zakonit, presudio je Vrhovni sud RH, ocjenjujući njezinu žalbu na drugostupanjsku presudu Županijskog suda u Zagrebu.

„Odbacuje se revizija tužiteljice Nade Matošević Orešković protiv presude Županijskog suda u Zagrebu od 16. svibnja 2017. kao neosnovana“, stoji u presudi i rješenju Vrhovnog suda od 19. prosinca 2018. godine, koju je novinarima dostavilo HNK Ivana pl. Zajca.

Nadi Matošević Orešković izvanredni otkaz HNK Ivana pl. Zajca dao je 24. lipnja 2015. zbog osobito teške povrede obveze iz radnog odnosa - prihvaćanjem rada izvan tog kazališta bez suglasnosti intendanta, kako je utvrdio Vrhovni sud na temelju odluka nižestupanjskih sudova.

Naime, tadašnji intendant Oliver Frljić uskratio joj je početkom svibnja 2015. suglasnost za nastup u Teatro Carlo Felice u Genovi od 5. do 15. lipnja te godine, a isto je učinilo i Kazališno vijeće.

Unatoč tomu, Matošević Orešković je nastupila u Genovi 10. lipnja. Dan nakon toga, 11. lipnja pozvana je iznijeti obranu. O namjeri uručivanja izvanrednog ugovora o radu obaviješteni su i sindikati koji djeluju u riječkome HNK te je zaključeno da je otkaz zakonit.

Odgovarajući na žalbu Matošević Orešković, Vrhovni sud je utvrdio da nije počinjena bitna povreda odluka parničnog postupka jer odluka sadržava "razumljive razloge koji se mogu ispitati i koji odgovaraju stanju spisa te sadržaju rasprava i zapisnika u spisu“ te nema proturječnosti između sadržaja odluke i stanja spisa, odnosno sadržaja zapisnika.

Utvrđeno je da je počinjena osobito teška povreda obveza iz radnog odnosa, kako se navodi, "zbog koje, uz uvažavanje svih okolnosti i interesa obiju stranaka u ovom postupku, nastavak radnog odnosa nije moguć".

Drugostupanjski sud pravilno je ocijenio da radnik ne smije bez odobrenja poslodavca za svoj ili tuđi račun sklapati poslove iz djelatnosti koju obavlja poslodavac, utvrdio je Vrhovni sud.

Nada Matošević Orešković na mjesto intendantice došla je 2007. godine, nakon Mani Gotovac. Nakon njezina dva mandata intendant je postao Oliver Frljić. Dolaskom nove uprave utvrđen je veliki gubitak HNK i niz nepravilnosti u poslovanju na temelju kojih su poslane prijave mjerodavnim tijelima.

Matošević Orešković optužena je početkom rujna 2018. godine na Županijskome državnom odvjetništvu u Rijeci za tri kažnjiva djela zloporabe položaja i ovlasti i kažnjivo djelo povrede obveze vođenja trgovačkih i poslovnih knjiga u svojstvu intendantice HNK u Rijeci u razdoblju od 2007. do 2014. Osim protiv nje, optužnice su podignute protiv poslovne ravnateljice HNK Ane Lučić, ravnatelja riječke Opere kad su kažnjiva djela počinjena Ozrena Prohića i voditeljice računovodstva tog kazališta Mirjane Purete.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 06:47