TEATAR EXIT

ZADNJI SATI ŽIVOTA EVE BRAUN Vjerno dočaran čitav spektar emocija omalovažavane žene

Daria Lorenci Flatz u ulozi Eve Braun
 Boris Kovačev / HANZA MEDIA

Eva Braun, monodrama u kojoj zavirujemo u zadnje sate života ozloglašene supruge Adolfa Hitlera, u petak je prvi put nakon punih 15 godina pauze (i 18 godina od premijere) izvedena pred zagrebačkom publikom. Riječ je o predstavi teatra Exit, u kojoj naslovnu, i jedinu, ulogu tumači Daria Lorenci Flatz.

U nešto manje od sat vremena pred publikom se na maloj sceni odigravao cijeli jedan život. Rusi dolaze, to je jasno: svjetla se pale i gase, a tu je i nekoliko puta ponavljani zvuk škripe u cijevima. Eva, uostalom, i sama govori da se nalazi u tom “prokletom bunkeru, 20 metara ispod zemlje, a vani je proljeće”. Tijekom predstave ona mašta o filmu koji bi bio snimljen po njenom i životu čovjeka kojem je 16 godina bila omalovažavana i vječno sakrivana ljubavnica, te jedan jedini dan supruga. Emocije koje se raspliću pred očima publike svakodnevne su: ima tu ljubavi, nježnosti, potrebe, ali i bijesa, prezira i ljutnje. Premda ispočetka o Hitleru, kojem se tijekom predstave nekoliko puta i obraća, govori sve najbolje, Evine emocije se razvijaju i ona mu na kraju predbacuje puno toga.

Vjenčani dar

Na sceni se vidi svašta. Premda oskudijeva rekvizitima - tamo je svega jedna ležaljka, kutija za šešire (u kojoj su sitnice poput kreme za ruke, svijeće, kutije cigareta...) i telefon, sve je to veoma funkcionalno. Kutija za šešire skriva pravo bogatstvo - tamo je, između ostalog, i pištolj koji Eva u jednom trenutku izvlači. Vrlo važan detalj cijelo vrijeme visi oko njenog vrata - to je vjenčani dar - pilula cijankalija, koju je potrebno, kako i sama kaže, samo staviti u usta i pregristi. No, da joj se to mili, itekako nije. Kako se predstava primiče kraju, Eva sve više govori o smrti. Navodi razloge zašto je ne želi: ima svega 33 godine, vani je proljeće, a osim toga, ako ona umre, tko će glumiti u holivudskom hitu “Najveći ljubavni par na svijetu”? To je naslov o kojem fantazira; nagrada za sve dane očaja, tuge i jada koje je prošla sa svojim partnerom - filmska priča koja bi se snimila po njenoj ljubavnoj priči. Lorenci Flatz je tijekom predstave smiješna, seksi, tužna, nervozna... Cijeli je spektar emocija koje pokazuje pred publikom, koja (dijelom je tako i zbog prostora u kojem se predstava igra) ima osjećaj da se zaista nalazi u njenoj sobi.

Intimni prostor

Monodrama je odigrana na maloj sceni kazališta, smještenoj u Gundulićevoj ulici. Planirano je da ne seli na veliku scenu, nego da ostane u tom prostoru. Publika je viđenim bila oduševljena - mnogima je ovo bio prvi put da neku predstavu gledaju u ovom intimnom prostoru u koji stane 40-ak ljudi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 20:19