GAVELLA

ZAGREBAČKA PREMIJERA 'Kako je počeo rat na mom otoku' prenesen u kazalište

Predstava “Kako je počeo rat na mom otoku”, nastala u koprodukciji kazališta Gavella i HNK Šibenik, bit će u Zagrebu premijerno izvedena 3. listopada. Predstavu Dražena Ferenčine prema filmu Ive i Vinka Brešana šibenska je publika imala priliku vidjeti 14. svibnja.

Dramaturginja Željka Udovičić Pleština napisala je dramu po motivima scenarija za film, a u njoj glume Boris Svrtan, Janko Rakoš, Jakov Bilić, Nenad Cvetko, Franka Klarić... Glazbu, kao i u filmu, potpisuje Mate Matišić.

Priču koju je publika imala priliku vidjeti samo na filmskom platnu, ovoga je puta trebalo ispričati kazališnim jezikom. Nije to bio lak posao, složni su glumci, no svi ističu kako su iznimno zadovoljni dramskim tekstom.

- Predstava ima dobar ritam, dramaturški je dobro složena i ima pregršt dobrih likova. Ona je podsjetnik na to da je čak i u vrijeme rata, kad je svima bilo teško, humor pomagao da se lakše izguraju ti mučni dani - kaže Boris Svrtan, koji glumi Blaža Gajskog, oca zabrinutog za sina u vojarni, koji odlučuje riskirati svoj život kako ga spasio.

Riječ je o iznimno popularnom filmu, kojeg je u kinima pogledalo 342 tisuće gledatelja, i nije bilo lako kreirati uloge za jedan posve drugačiji medij, posebno kad su glumačka ostvarenja u filmu bila izvrsna, složni su glumci.

- Film sam jako davno gledao, ali se još uvijek sjećam izvrsne glume Vlatka Dulića, koji je glumio ulogu Blaža Gajskog. On nas je napustio prije tri godine. Upravno njemu posvećujem ovu ulogu - kaže Boris Svrtan i dodaje kako predstava traje nešto malo manje od sat i pol.

Drugog glavnog junaka, od kojeg i počinje cijela priča, majora Aleksu Milosavljevića, tumači glumac Janko Radoš. On ističe kako postoji razlika u njegovom liku: onaj u kazalištu je, pojašnjava, luđi od Alekse u filmu.

Priznaje kako je jako zadovoljan što je dobio priliku igrati baš tu ulogu, jer se mogao razigrati na sceni.

- Važno je znati kako ova predstava ne govori samo o onom vremenu, nego i o ovome danas. Ne smijem otkriti previše, ali postoji dio predstave koji je povezan s današnjim događajima, zbog čega je predstava itekako aktualna . Priča počinje u ratnim vremenima, no razvija se - ističe Radoš.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 03:51