POČAST UMJETNIKU

ŽRTVA NEOFAŠISTA Predstava o kontroverznom Pasolonijevom životu gostuje u ZKM-u

 Wikipedia
Ubijen je prije premijere svog posljednjeg filma "Salo ili 120 dana Sodome", a postoji sumnja da su mu upravo zbog tog filma presudili neofašisti

ZAGREB - Predstava "Jedna mladost neizmjerno mlada" Giannija Borgne, monodrama u režiji Antonija Calende o kontroverznom životu talijanskog filmskog redatelja, pjesnika, pisca i intelektualca Piera Paola Pasolinija, gostuje večeras u Zagrebačkom kazalištu mladih (ZKM).

Nastala u produkciji uglednog Teatra Stabile del Friuli Venezia Giulia iz Trsta, predstava je premijerno izvedena 2013., a izvodi je Roberto Herlitzka. Temelji se na tekstu Giannija Borgne, koji je kao tajnik komunističke mladeži u Rimu bio blizak Pasoliniju i veliki je poznavatelj njegova lika i djela, a prije nekoliko godina angažirao se oko otvaranja istrage njegova nikad razjašnjenog ubojstva.

Ove se godine obilježava četrdeset godina od tog događaja - Pasolini je bio brutalno pretučen i pregažen automobilom, za što je krivica bačena na mladog Giuseppea Pelosija. Dvadeset i devet godina kasnije Pelosi je povukao svoje priznanje, rekavši da ga je dao pod prisilom i da su prijetili njegovoj obitelji. Tvrdio je kako su Pasolinija ubila trojica muškaraca s južnjačkim naglaskom, nazivajući ga "prljavim komunistom". Od daljnje istrage odustalo se zbog procjene suda da nema dovoljno novih elemenata u slučaju.

Borgna u svom tekstu, prizivajući Pasolinijeva djela, odaje počast umjetniku, donosi metaforičku evokaciju njegova života te uvid u njegove proročke misli kada je riječ o društvenoj i političkoj situaciji.

Pasolini (1922.-1975.) se afirmirao na više područja, bio je pjesnik, novinar, filozof, romanopisac, dramatičar, filmski redatelj, kolumnist, glumac, slikar i politička figura. Iako njegov rad do danas ima prizvuk kontroverze, ostao je zapamćen kao vizionar i važna osoba u talijanskoj književnosti i umjetnosti.

Proslavio se i prije svog prvog scenarija kao pjesnik i autor eseja, ali epitet kontroverznog autora u potpunosti ga opisuje u njegovim filmovima, koji su nerijetko optuživani kao opsceni, vulgarni, nasilni i bogohulni.

Već je sa svojim prvim filmom "Accattone", u kojem prikazuje transformaciju svodnika u mučenika, izazvao skandal u javnosti, a tri godine kasnije, iako ateist, režira "Evanđelje po Mateju", koji se smatra jednim od najboljih filmova o životu Isusa Krista. U egzistencijalnoj drami "Teorem" napada buržoaziju i vladajuću klasu, a sedamdesetih počinje trilogiju s filmovima "Dekameron", "Canterburyjske priče" i "Cvijet 1001 noći", svojevrsne ode slobodi, ljubavi, hedonizmu. Ubijen je prije premijere svog posljednjeg filma "Salo ili 120 dana Sodome", a postoji sumnja da su mu upravo zbog tog filma presudili neofašisti.

Predstavu je za hrvatsku publiku organizirao Talijanski kulturni institut u Zagrebu, u koprodukciji sa Zagrebačkim kazalištem mladih, a izvodi se u okviru ciklusa Europsko kazalište u ZKM-u.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 05:17