KAZALIŠTE KOJE POGAĐA U SRŽ

'KLETVA' PROGLAŠENA DOGAĐAJEM GODINE U POLJSKOJ! Kontroverzna Frljićeva predstava, zbog koje su prosvjedovali vjernici, osvojila prestižnu nagradu

 
 Sandra Simunovic / CROPIX

Poljske dnevne novine Gazeta Wyborcza predstavi "Kletva" redatelja Olivera Frljića dodijelile su nagradu Wdecha u kategoriji Događaj godine. Predstava je nastala u produkciji Teatra Powszechny iz Varšave, a premijeru je imala 18. veljače 2017. Inspirirana je istoimenom dramom poljskog književnika i slikara Stanisława Wyspiańskog. Do sada je ostvarila međunarodna gostovanja u Pragu i Berlinu.

- To je bila najglasnija premijera u 2017. godini, a možda čak i u posljednjih trideset godina. Potresna, izvanredno napravljena predstava, koja je poput nezaustavljivog valjka ušla u poljsko kazalište, Varšavu i Poljsku. Hrvatski redatelj Oliver Frljić te glumci - Karolina Adamczyk, Klara Bielawka, Maria Robaszkiewicz, Barbara Wysocka, Julia Wyszyńska, Jacek Beler, Arkadiusz Brykalski i Michał Czachor, posegnuvši za Wyspiańskim kritički oštro bavili su se problemima poput zlostavljanja djece, porasta rasističkih strujanja te društvenim napetostima koje su prouzrokovali političari.

Nagradu Wdecha dodijelili smo 'Kletvi' zbog snažnog stava o političkoj dominaciji katolicizma u Poljskoj, o mržnji prema strancima i ženama, ali i o snobizmu ljevičarske umjetnosti te naših kompleksa - za političko kazalište koje pogađa u srž - stoji u priopćenju, koje su prenijeli poljski mediji.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 15:00