NAJČITATELJ 2018.

14-godišnji Viktor Mijatović je pročitao 165 knjiga u godinu dana (a doznali smo i koje su dvije knjige za djecu bile najčitanije protekle zime)

Knjižnica Bogdan Ogrizović (arhiva)
 Darko Tomaš / HANZA MEDIA

ZAGREB - Viktor Mijatović, 14-godišnji učenik zagrebačke Osnovne škole Ivana Cankara, Najčitatelj je grada Zagreba za 2018. jer je iz Knjižnice i čitaonice Bogdana Ogrizovića prošle godine posudio i pročitao 165 knjiga.

"Čitam sve vrste žanrova, ali najviše fantastiku, stripove i enciklopedije", rekao je u četvrtak na proglašenju Najčitatelja, koje od 2001. organiziraju Knjižnice grada Zagreba.

Dodao je kako čita nakon povratka iz škole ili izvanškolskih aktivnosti, kada završi zadaću, vikendom te na putovanjima.

Najdraže knjige su mu "Harry Potter", "Igra prijestolja", "Prijestolje od stakla", "Gospodar prstenova", "Djevojka u vlaku", Dom gospođice Peregrine za čudnovatu djecu".

U izvannastavnim aktivnostima bavi se robotikom, a u slobodno vrijeme igra košarku, čita, crta i druži se s prijateljima.

Omiljeni predmeti su mu likovni i tjelesni odgoj, engleski jezik, informatika i biologija.

Posebnu člansku iskaznicu za besplatno korištenje usluga u svim knjižnicama grada Zagreba do 18. godine uručila mu je ravnateljica Knjižnica grada Zagreba Višnja Cej, koja je rekla kako se nada da će svojim primjerom biti uzor drugoj djeci.

Uručene su mu i knjige nakladnih kuća koje surađuju u projektu (Alfa, Katarina Zrinski Varaždin, Mozaik knjiga i Profil Knjiga), a tvrtka Microline mu je darovala kameru.

Knjižnice grada Zagreba organiziraju izbor Najčitatelja godine već 18. godinu zaredom radi poticanja zanimanja za knjigu i čitanje u djece u dobi od 12. do 14. godine.

Knjižnice pronalaze djecu koja su pročitala najviše knjiga preko informatičkog sustava Knjižnica grada Zagreba, prema statistici posudbe svake knjižnice u mreži. Ujedno je važno i dijete koje su knjižničari zapazili kao marljivog i vrijednog člana koji mnogo čita, razgovara o knjigama, traži savjet pri izboru naslova, rado dolazi u knjižnicu i na vrijeme vraća posuđene knjige.

Svaka knjižnica ima svog pobjednika o kojemu u svojim prostorijama izlaže info-plakat - pobjednici iz svih knjižnica, njih četrdeset, uvrštavaju se na top-listu, a na vrhu je Najčitatelj godine.

Među dosadašnjim Najčitateljima bilo je 12 djevojčica i petorica dječaka kojima su u prosjeku trebala dva do tri dana da pročitaju knjigu.

Kroz projekt "Ja čitam", koji se provodi u suradnji s Gradom Zagrebom radi razvijanja ljubavi prema knjizi i čitanju od najranije dobi, prošle godine se u knjižnice besplatno upisalo više od 44 tisuće djece u dobi do 15 godina.

Od prosinca prošle godine do veljače ove godine najčitanija knjiga za djecu mlađe osnovnoškolske dobi bila je "Gregov dnevnik: kronike Grega Heffelyja" Jeffa Kinneyja, a oni starije osnovnoškolske dobi čitali su najviše knjigu "Harry Potter i kamen mudraca" J.K. Rowling.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 21:39