DOBITNIK PULITZERA

AUTOR 'VJETROVA RATA' I 'POBUNE NA BRODU CAINE' Američki književnik Herman Wouk umro u 103. godini

    AUTOR:
  • OBJAVLJENO:
  • 17.05.2019. u 21:59

Author Herman Wouk sits at the desk in the office of his home in Palm Springs, California, U.S. November 6, 2012. Picture taken November 6, 2012. Stephanie Diani/Simon & Schuster/Handout via REUTERS. ATTENTION EDITORS - THIS IMAGE WAS PROVIDED BY A THIRD PARTY. NO ARCHIVE. NO RESALES. MANDATORY CREDIT.
REUTERS

Herman Wouk

Američki književnik Herman Wouk, koji je na proživljenim iskustvima iz Drugog svjetskog rata napisao glasovitu "Pobunu na brodu Caine" i još dva važna romana o ratu, umro je u petak u dobi od 103 godine, priopćila je njegova književna agentica.

 

Wouk, čiji su romani "Rat i sjećanje" i "Vjetrovi rata" 1980-ih doživjeli ekranizaciju u popularnim televizijskim mini-serijama, umro je u snu u svome domu u Palm Springsu u Kaliforniji, rekla je njegova agentica Amy Rennert. Umro je deset dana uoči svog 104. rođendana, dodala je Rennert.

 

Wouk je imao 100 godina kada je 2015. objavljena njegova posljednja knjiga "Mornar i guslač", memoari o njegovoj karijeri pisca te o židovskoj vjeri.

 

Reinert je kazala kako je Wouk ipak nastavio raditi na novoj knjizi sve do zadnjih mjesec dana, iako je tvrdio kako je "Mornar i guslač" njegova posljednja knjiga.

 

Neki su kritičari Wouka smatrali osrednjim piscem, no njegove su knjige, od kojih su mnoge bile bestseleri, fokusirajući se na moralne dileme, naišle na široko prihvaćanje među publikom.

 

Osim romana o ratnim zbivanjima, Wouk je pisao komične romane, romane o izdavačkoj djelatnosti te teološka razmišljanja ortodoksnog židova.

 

"Ako čitaju, tada sam učinio ono što sam zamislio", rekao je Wouk 2000. u razgovoru za Washington Post.

 

Wouk je postao poznat nakon što je 1951. objavio "Pobunu na brodu Caine", koji se bavi paranoidnim, nesposobnim i strogim kapetanom Queegom, kojeg je u istoimenom filmu utjelovio Humphrey Bogart, te kojim je osvojio Pulitzerovu nagradu za književnost.

 

"Pobuna na brodu Caine" bila je na popisu bestselera The New York Timesa više od dvije godine, prodana je u više od milijun primjeraka te je i dalje u tisku.

 

Wouk je rođen u New Yorku 1915. kao dijete rusko-židovskih imigranata, te je odrastao u četvrti Bronx, a diplomirao je s 19 godina na sveučilištu Columbia.

Više na Jutarnjem...


Izdvajamo