Projekt Hrvatice iz New Yorka

Besplatne digitalne knjige u 'zonama' uskoro i u Hrvatskoj

 Matea Petrović / HANZA MEDIA
Književna kritičarka Mirela Rončević knjige želi učiniti dostupnijima. Uskoro ćemo ih moći čitati u bolnicama, parkovima i na plaži

Nakon Amerike u kojoj su Free Reading zone ili kraće FREZ zone uobičajene i Hrvatska će se ucrtati na kartu zemalja koja svojim građanima i turistima nudi zone besplatnog čitanja.

Projekt je u Hrvatskoj pokrenula Mirela Rončević, urednica i književna kritičarka s njujorškom adresom. FREZ je inače projekt svjetskih izdavača, knjižnica, i ostalih organizacija koje se zalažu za promidžbu pismenosti i čitanja.

Brisanje granica

U suradnji s državnim službama i privatnim sponzorima, FREZ pretvara javne i privatne prostore, kao što su parkovi, bolnice, autobusi, plaže, škole, trgovi, hoteli, fakulteti u zone u kojima su knjige dostupne za čitanje na svim uređajima - smartphone i tablet - instant i besplatno.

- Živimo u svijetu u kojem više od 90 posto ljudi nije fakultetski obrazovano. U tom istom svijetu, stotine tisuća knjiga je dostupno samo malom dijelu populacije u najrazvijenijim zemljama iako one mogu istovremeno biti dostupne svakom čovjeku na planetu. Zašto onda nisu? FREZ je pokušaj da se brišu nepotrebne granice i kreira svijet u kojem je pristup knjizi (u svakom obliku) pravo, a ne privilegij. Danas bolnica u Houstonu, sutra zračna luka u Njemačkoj, preksutra škola u Zambiji… Zašto ne i plaža u Hrvatskoj - kaže Mirela Rončević.

Knjižnice izvan okvira

Glavni partneri FREZ-a često su gradske knjižnice koje tim putem “donose” knjige među ljude, jer oni više ne moraju biti fizički prisutni u knjižnici da se ulogiraju i čitaju. Tako knjižnice istupaju izvan okvira svojih zidova i postaju “distributeri”.

Osoba samo treba biti “u zoni” i skinuti besplatni aplikaciju za čitanje. Nakon toga čitati se može online ili offline, čak i izvan “free reading” zona, ako je osoba član gradske knjižnice.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 16:08