GLUMAČKI OPUS IVICE VIDOVIĆA

'BEZ NJEGA BI NAŠA SLIKA O DALMACIJI DEFINITIVNO BILA DRUGAČIJA' Monografija 'Hod po rubu, s Ivicom' predstavljena u sklopu 64. Splitskog ljeta

SPLIT - Monografija "Hod po rubu, s Ivicom" autorice i urednice Gordane Gadžić, koja predstavlja kazališni, filmski i televizijski opus glumca Ivice Vidovića, predstavljena je u petak u kavani Hrvatskoga narodnog kazališta u sklopu 64. splitskog ljeta.

Monografija, objavljena u nakladi Školske knjige, na 504 stranice objedinjuje 800 fotografija, dokumenata, programskih knjižica i plakata koje predstavljaju neizbrisiv trag o 221 Vidovićevoj ulozi ostvarenoj u kazalištu, na filmu i televiziji, ali sadrži i priloge tridesetak drugih autora, pisaca, dramaturga, teatrologa, kritičara, redatelja i glumaca.

Autorica Gordana Gadžić istaknula je da je knjiga nastajala jako dugo. Kako je rekla, od trenutka Vidovićeve smrti počela je skupljati fotografije, plakate, video zapise i sve što je smatrala vrijednim da ostane zabilježeno, ali je ideja da napravi monografiju sazrela je tek poslije.

S vremenom je nastala knjiga u kojoj su ravnopravno predstavljeni Ivičin kazališni, filmski i televizijski opus.

"Bavila sam se njegovim ulogama u cijeloj bivšoj državi u kojoj je on napravio neke od svojih najvećih uloga. U knjizi sam ispreplitala medije, što je bilo izuzetno teško i komplicirano, te mi je upravo to uzelo najviše vremena", rekla je Gadžić.

Monografija je zapis o Ivici Vidoviću, ali i o "50 godina kulture u bivšoj i sadašnjoj državi, te se u pozadini Ivičine priče ispisuje priča o vremenu", kazala je Gadžić.

Vidovićev kazališni život u splitskom teatru, uz zagrebački &TD, jedna je od temeljnih njegovih kazališnih dionica, rekla je Gadžić dodavši da je Vidović u Gradskom dramskom kazalištu Gavella proveo 30 godina, ali to kazalište "nažalost nema to mjesto u njegovom kazališnom opusu".

Ivica Ivanišević rekao je kako je s Vidovićem surađivao na nekoliko tekstova koje je pisao za njegovo kazalište. Kazao je da se osjeća polaskanim jer je riječ o vjerojatno jednom od najvećih hrvatskih glumaca, o čovjeku koji je na neki način zadao arhetip dalmatinskog čovjeka s tri kanonske televizijske uloge u rasponu od Servantesa u Malom mistu, preko Očalinka u Velom mistu do Pere iz Buže.

"On je na neki način zaokružio gamu dalmatinskih likova i naša predodžba o Dalmaciji u bitnome ovisi o likovima koje je interpretirao Ivica Vidović. Bez njega bi naša slika o Dalmaciji definitivno bila drugačija", izjavio je Ivanišević.

Jasen Boko ocijenio je kako je riječ o jednoj od najboljih, najjačih i najkompetentnijih monografija koje je ikad vidio, naglasivši kako je riječ o iznimnom uređivačkom i izdavačkom poslu. Čovjek mora biti osobno i emotivno vezan uz takvog glumca i onda napraviti knjigu kakvu je napravila Gordana Gadžić, dodao je Boko.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 21:17