'NESTALA JE KAO LARA'

BRANISLAV GLUMAC Autor kultnog romana 'Zagrepčanka' u devetom desetljeću života ima novu zbirku pjesama

 Goran Mehkek / CROPIX

Prošlog proljeća zabilježio sam, na ovom mjestu pojavu novih stihova Branislava Glumca u Književnoj republici. I nahvalio njegove nove pjesme o ljubavi, prijateljstvu i gubitku.

Proteklo je dosta vremena, pa je pisac - klasičar mirno preskočio 80. godinu života i ušao u deveto desetljeće. A spomenute pjesme iz časopisa “dotjerao” je do nove zbirke “Nestala je kao Lara” (V.B.Z.). Iz kruga bližeg Branislavu Glumcu, načuo sam da će večerašnji hommage u Knjižnici Bogdana Ogrizovića, koji počinje u 19.30 sati, ukrasiti ta nova zbirka pjesama, no sudeći po najavama na internetu, ona će još malo pričekati do izlaska.

O velikom opusu Branislava Glumca govorit će poznati pisci i književni povjesničari: Alojz Majetić, Tonko Maroević, Zoran Ferić, Vinko Brešić, Darija Žilić i Velimir Visković. Treba, pritom reći da će ljubitelji književnosti biti u prilici saslušati Alojza Majetića, koji je baš poput Glumca, proslavio istu “okruglu” obljetnicu i nedavno objavio “Afroditin ključ”.

Prije godinu dana zabilježio sam izlazak Glumčeve prozne zbirke “Moj budući otac osjeća da ga gledam”, koja je pokazala da je Glumac bio i ostao sklon eksperimentu s riječima, kao i iskušavanju granica, kako žanrovskih, tako i mentalnih. Dvije fotografije njegova oca, u toj zbirci, samo su dale novoga posla analitičarima njegova djela.

Još jednom, Glumac pokazuje da kultna “Zagrepčanka” strši pred njegovim djelom, već zbog svoga uspjeha, ali da se jednako tako treba osvrnuti na njegove pripovjedačke izlete i memoarske, beskompromisne paktove s istinom, kakvom je sam vidi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 21:32