PIŠE INOSLAV BEŠKER

COLLEEN MCCULLOUGH Autorica ‘Ptice umiru pjevajući’ umrla pišući

 YouTube
Roman o svećeniku koji potiskuje svoju zaljubljenost učinio ju je planetarno slavnom

Colleen McCullough (77), australska romansijerka, umrla je u četvrtak poslije duge bolesti u bolnici na udaljenome australskome otoku Norfolku.

Nadživio ju je suprug Ric Robinson, potomak pobunjenika s Bountyja, koji su bili konfinirani na tome nekad britanskome zatvorskom otoku.

Unatoč teškoj bolesti i unatoč slabom vidu, McCullough je nastavila pisati do posljednjeg daha, diktirajući napamet - priopćila je nakladnička kuća HarperCollins agenciji Associated Press.

McCullough je za života objavila 25 romana, od kojih posljednji, Bittersweet (Gorkoslatko) preklani. Svi su oni imali snažnu sentimentalnu notu kojom je protkan snimak socijalnog tkiva, profiliran ali ne i kritiziran. To ih je pokazalo veoma zgodnima za ekranizaciju.

Rekordna naklada

Već se njezin prvijenac Tim (1974) - o mladom mentalno zaostalome manualnom radniku u vezi sa sredovječnom ženom - našao na velikom ekranu, a Mel Gibson je u glavnoj ulozi pokazao veliku sklonost za prikazivanje mentalnog hendikepa, koju je kasnije razvio u režiji i u privatnom životu. Tri godine kasnije uslijedio je roman The Torn Birds (u nas preveden: Ptice umiru pjevajući), o svećeniku koji potiskuje svoju zaljubljenost, dosad prodan u 30 milijuna primjeraka, učinivši McCullough planetarno slavnom. U populariziranju knjige golem je udio imala američka televizijska mini serija zasnovana na tom djelu, u kojoj su glumili Richard Chamberlain (već prije toga silno popularan među kućanicama kao Dr. Kildare), Rachel Ward i Christopher Plummer.

Posvećena medicini

Kuriozno je da je svoj uspjeh donekle zahvaljivala alergiji na aniseptički sapun kojim su liječnici morali prati ruke, pa je prekinula studij medicine, prebacila se na neurofiziologiju, 10 godina radila kao istraživač na Yaleu, pa utemeljila Neurofiziološki odjel u Kraljevskoj bolnicu u Sydneyju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 07:24