KNJIGE

Čovjek je stvorio religiju kako bi riješio probleme

Očitu raskoš religijskih praksi moguće je objasniti strogim kategorijama evolucijske biologije, tvrdi Dennett

ZAGREB - Religije spadaju među najmoćnije prirodne pojave na planetu i trebamo ih bolje razumjeti želimo li donositi političke odluke informirano i pravedno - poručuje slavni američki filozof Daniel Dennett (67) u svojoj knjizi “Kraj čarolije: Religija kao prirodna pojava”. Taj veliki bestseler, koji je u svijetu izazvao brojne rasprave, nedavno se u izdanju izdavačke kuće Jesenski i Turk pojavio i u hrvatskim knjižarama.

Nema religije bez jezika

Daniel Dennett jedan je od najpoznatijih živućih filozofa. Zovu ga “Bertand Russell današnjice”. Napisao je više od 300 znanstvenih radova i 13 knjiga, od koje su neke ubrajaju među najbolja djela o evoluciji. I knjiga “Kraj čarolije” bavi se ljudskom evolucijom, odnosno nastankom i razvojem religije. Ona, tvrdi Dennett, nije nikakva natprirodna pojava nego je nastala kao rezultat evolucije ljudskog mozga, a za njezino je prenošenje bio važan razvoj jezika.

Poput glazbe

- Društveni i jezični okoliš koji se razvio usporedno s ljudskim mozgovima daje ljudskim bićima moći koje ne uživa nijedna druga vrsta, ali je također stvorio probleme za rješavanje iz kojih su se izgleda razvile narodne religije - tvrdi Dennett koji vjeru uspoređuje s glazbom i zalaže se da se “religija stavi pod svjetlo i mikroskop”.

- I glazba i religija su izraz duboke ljudske potrebe pa ih stoga treba proučavati s istim intenzitetom i istim stupnjem znanstvene slobode - poručuje Dennett koji uz Richarda Dawkinsa, Sama Harrisa i Christophera Hitchensa pripada “četverolistu” najpoznatijih svjetskih ateista čije su knjige o fenomenu religije posljednjih godina doživjele veliki uspjeh u Hrvatskoj.

Predani farmer koji ljeti peče jabukovaču

Daniel Dennett rođen je 1942. godine u Bostonu. Diplomirao je filozofiju na Harvardu, a doktorirao na Oxfordu. Profesor je filozofije na Sveučilištu Tufts i suravnatelj tamošnjeg Centra za kognitivne znanosti. Poznat je i po svojim predavanjima koja su, poput njegovih knjiga, provokativna, intelektualno nabijena i duhovita. Denett je oženjen i otac dvoje djece, a najveći dio ljeta provodi na svojoj farmi u Maineu gdje peče jabukovaču, cijepa drva i bavi se rezbarenjem. ( T. R.)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 06:29