GOST U ZAGREBU

ČOVJEK KOJI JE ČITAO BORGESU Poznati pisac i prevoditelj Alberto Manguel o kraju knjige

Kanadsko-argentinski pisac Alberto Manguel, najpoznatiji kao autor knjige 'Povijest čitanja', razgovarat će s Davidom Albaharijem u Booksi 3. lipnja, dan kasnije će u Galeriji Nova održati predavanje pod nazivom 'Kraj knjige' a u petak 5. lipnja će zatvoriti ovogodišnji Festival europske kratke priče

ZAGREB – 'Prošireni estetički odgoj' međunarodni je projekt kojeg vodi Multimedijalni institut (MaMa) iz Zagreba u suradnji s organizacijama Kulturtreger/Booksa također iz Zagreba, te Kuda.org iz Novog Sada, Berliner Gazette iz Berlina i Kontrapunkt iz Skopja. Prvi dio ovog projekta bavio se odnosom kulture i politike, a u novom ciklusu fokus će biti na odnosu estetike i obrazovanja.

Tako će MaMa i Kulturtreger/Booksa u sljedeće dvije godine u Zagreb dovesti velik broj književnika, filozofa, teoretičara i umjetnika koji će iz različitih kutova sagledati prosvjetiteljsku ideju estetičkog odgoja.

Prvo poznato ime koje dolazi u Zagreb je Alberto Manguel, kanadsko-argentinski pisac i prevoditelj koji je široj čitateljskoj publici najpoznatiji kao autor knjige 'Povijest čitanja'. Njega će u klubu Booksa u srijedu, 3. lipnja u 20 sati ugostiti jedan od najcjenjenijih suvremenih srpskih pisaca David Albahari i to u sklopu književnih razgovora nazvanih 'Piščev dnevnik'. Istoimenu kolumnu David Albahari piše za portal booksa.hr i ovi će razgovori biti svojevrsna nadogradnja te kolumne jer će poznati pisac pred zagrebačku publiku dovesti kolege, prijatelje, umjetnike, znanstvenike, odnosno osobe koje su važne za njegov umjetnički rad i svjetonazor.

Nakon Bookse, Alberto Manguel (poznat, među ostalim, i po kućnoj biblioteci s preko 30.000 knjiga te činjenici da je kao srednjoškolac čitao gotovo slijepom Jorgeu Luisu Borgesu) u četvrtak 4. lipnja u 19.30 sati će gostovati u Galeriji Nova gdje će održati predavanje pod nazivom 'Kraj knjige'. Teme predavanja su budućnost biblioteka u digitalnom dobu te kraj (ili opstanak) tiskanih knjiga.

Konačno, zajedno s argentinskim kolegom Leopoldom Brizuelom, Alberto Manguel će u petak, 5. lipnja zatvoriti ovogodišnji Festival europske kratke priče.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 01:41