POLEMIKA

DIO NAKLADNIKA DRŽI DA SU OTKUPI KNJIGA SVJETONAZORSKI I IDEOLOŠKI Ministarstvo smatra da za knjižnice nisu Ćurin, Lucić ni Dežulović

Nina Obuljen Koržinek
 Goran Mehkek / HANZA MEDIA

Zadnji ovogodišnji otkup knjiga za knjižnice koji radi Ministarstvo, treći, jer do regularnog i mogućeg četvrtog nije se niti stiglo, mimoišao je, primjerice, pjesničku zbirku Predraga Lucića: “Step by step – Stepinac i još mnoge popularne pjesme”, a nisu za shodno našli niti otkupiti strip epopeju Alema Ćurina “List vode – Atlantida”.

Vladimir Šagadin, vlasnik 2x2, izdavačke kuće specijalizirane za stripove domaćih autora, komentira: “ U ovoj je zemlji svega nekoliko prodavaonica stripova u Zagrebu i jedna u Đakovu. Znači čitatelju je do stripa općenito teško doći.

Bez sluha za strip

Jedini način da neki dječak iz, recimo, Opuzena, pročita Ćurina jest da ga nađe u knjižnici, a iz Opuzena je, uzgred, Tonči Zonjić koji se upravo odselio u Kanadu i tamo ga nose na rukama, najnoviji naš strip autor, svima nepoznat, a buduća zvijezda. Ako ne možemo sa stripovima koje izdajemo doći do knjižnica, nama je ukinut smisao izdavanja, nama je zavrnut vrat. Nastanak stripa je dugačak, produkcija je užasno skupa, tisak jednog stripa većeg formata košta oko 20.000 ili 25.000 kuna. Ministarstvo već u startu daje 5000 ili 7000 kuna kao poticaj za izdavanje, što dobro dođe, ali kad to izdaš, nakon što autor na tome mukotrpno radi godinu i pol ili dvije, onda nemaš kako do čitatelja.”

Rijeka prijestolnica

Dio nakladnika, među kojima i izdavačka kuća Adamić kojoj nisu otkupljene ni Boba Đuderija “Zovem u vezi posla” niti “Pjesme iz Lore 2016” Borisa Dežulovića, ovih dana šalju žalbe na odluku Ministarstva. Dragan Ogurlić, direktor riječkog Adamića, komentira: “Napravljena je svjetonazorska i ideološka selekcija knjiga koje trebaju biti zastupljene u knjižnicama. Knjižnice su javni servis gdje čovjek sam odabire što će posuditi a što ne. Ministarstvo je već u startu onemogućio čitatelje diljem zemlje da imaju izbor između onoga što neće i onoga što hoće. Drugo, mi smo izdavač iz Rijeke, koja je za četiri godine europska prijestolnica kulture, i mi, kao vodeći izdavač u Rijeci, odgovaramo na želje naših čitatelja iz lokalne zajednice. Ovakav stav Ministarstva prema lokalnom izdavaču, koji je usko vezan uz Grad Rijeku i Primorsko-goransku županiju, koji su naši stalni suradnici, šalje poruku i Rijeci.”

Mišo Nejašmić, direktor izdavačke kuće Jesenski i Turk kojoj su od 18 prijavljenih otkupljena svega dva naslova, ujedno i predsjednik Zajednice nakladnika i knjižara, smatra da “treba napraviti ozbiljne promjene po pitanju i ljudi koji rade po tim kriterijima i preispitati te kriterije što vode do ovakvih rezultata. Teško mi je o tome govoriti u ime Zajednice, jer jasno da ima i onih koji su zadovoljni, ali moram prenijeti glas i onog dijela koji nije zadovoljan.”

Uzeir Husković, vlasnik Hena coma, kaže da je otkupom zadovoljan, a što se tiče činjenice da na popisu nije završio scenarij “Ustav Republike Hrvatske” Ante Tomića i Rajka Grlića komentira: “Kad govorimo o prozi, esej, kolumna, scenarij su forme koje po meni ne treba dokupljivati Ministarstvo, to izdavač treba u redovnoj proceduri ponuditi knjižnicama i knjižnice to i kupe. A ovo je zapravo dokup, sve te knjige su već u knjižnicama, ako su ih same knjižnice odlučile nabaviti.”

8,8 milijuna kuna

Ove je godine država od izdavača otkupila knjige u vrijednosti od 8,8 milijuna kuna, što je za oko tri milijuna kuna manje u odnosu na prošlu godinu, kad je otkupljeno knjiga za oko 12 milijuna kuna. Treba reći da je i broj izdanih knjiga sve manji, što zbog krize, što zbog loše državne politike prema knjizi, ili gotovo pa izostanka bilo kakve politike prema knjizi.

Od knjiga prijavljenih za otkup kupljeno je od 35 do 40 posto naslova. Državni otkup za knjižnice, znajući da je godišnji proračun svih hrvatskih knjižnica za kupnju knjiga oko 16 milijuna kuna, nije zanemariv. Dobar dio njih, budući da im je budžet tanak, i ovise o knjigama koje im na police stignu upravo otkupima Ministarstva.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 14:42