ŠIRENJE DOSTUPNOSTI

DO KRAJA GODINE JOŠ 12 KNJIGA BESPLATNO NA INTERNETU Nagrađivana djela Daše Drndić, Maše Kolanović, Jurice Pavičića, Ede Popovića...

Osam posto građana RH starijih od 14 godina - njih oko 230 tisuća - čita elektroničke knjige, ali ih kupuje tek jedan posto

ZAGREB - Projekt Besplatne elektroničke knjige (BEK) Društva za promicanje književnosti na novim medijima tijekom ove će godine proširiti svoju ponudu besplatnih elektroničkih knjiga za još dvanaest probranih naslova suvremene hrvatske književne produkcije, od čega šest proznih te šest pjesničkih djela nagrađivanih hrvatskih autora i autorica.

Kako se ističe u najavi, riječ je o nastavku nastojanja toga servisa usmjerenih na širenje dostupnosti elektroničkim knjigama što većem broju hrvatskih građana.

"Prema podacima objavljenim u 'Istraživanju tržišta knjiga u RH', agencije za ispitivanje tržišta GfK Hrvatska iz travnja 2016., osam posto građana RH starijih od 14 godina - njih oko 230 tisuća - čita elektroničke knjige, ali ih kupuje tek jedan posto", stoji u najavi.

Budući da komercijalni nakladnici ne nude besplatan pristup svojim izdanjima, a ne postoji ni sustav posudbe elektroničkih knjiga u javnim knjižnicama, ti mnogobrojni građani RH imaju vrlo mali izbor naslova na raspolaganju, barem kada je riječ o hrvatskoj književnosti.

"Taj izbor još je suženiji kad je riječ o književnim radovima suvremenih hrvatskih autorica i autora zaštićenih autorskim pravima, što sve skupa projekt BEK za tu brojnu skupinu građana RH čini jedinim besplatnim relevantnim legalnim izvorom elektroničkih knjiga", dodaje se.

Do konca 2017. BEK će o objaviti ukupno 12 naslova, i to u četiri bloka s po tri knjige.

U okviru ženskog proznog bloka bit će objavljeni naslovi "Doppelgänger" Daše Drndić, dobitnice nagrada Fran Galović i Kiklop 2007. godine te Prozart 2014. godine; "Sloboština Barbie" Maše Kolanović, koji je 2012. objavljen i na njemačkom jeziku, te "Birali ste broj koji se ne koristi" Antonije Novaković, za koji je autorica nagrađena Prozakom 2008. godine.

U okviru muškog proznog bloka bit će objavljene knjige "Kao kad progutaš brdo balona" Zorana Malkoča, dobitnika nagrada Ranko Marinković 2009. i tportalove književne nagrade za najbolji roman 2015., "Ovce od gipsa" Jurice Pavičića, po čijem je predlošku autor napisao scenarij za Brešanov film "Svjedoci", nagrađen Velikom zlatnom arenom za scenarij festivala u Puli 2003., te "San žutih zmija" Ede Popovića, čije su knjige dosad prevedene na desetak jezika.

Zainteresiranim će čitateljima biti, u okviru ženskog pjesničkog bloka, učinjeni dostupnima naslovi "Riječi kupuju zločine koje ćeš počiniti" Irene Delonge, za koji je autorica nagrađena Goranom za mlade pjesnike 2010. godine; "Novaljski svjetlopis" Andriane Škunce, za koju je autorica 1999. dobila Nagradu Društva hrvatskih književnika Tin Ujević za najbolju zbirku pjesama, te "Era gmazova" Martine Vidaić, za koji je autorica nagrađena Goranom za mlade pjesnike 2011. godine.

U okviru muškog pjesničkog bloka bit će pak objavljene zbirke "Na kraju taj vrt“ Gorana Čolakhodžića, za koju je autor nagrađen Goranom za mlade pjesnike 2015. godine, "Ostatak svijeta" Ivice Đikića, dobitnika nagrade Meša Selimović 2004., tportalove književne nagrade za najbolji roman 2012. i Kočićeva pera 2015., te "Pucketanja" Branislava Oblučara, za koju je autor 2010. nagrađen Kvirinom za najbolju knjigu poezije.

Tijekom 2016., u sklopu projekta BEK objavljeno je devet novih naslova, pa je trenutno na mrežnim stranicama projekta od objavljenih 188 dostupno 164 naslova. U istom razdoblju, prema podacima servisa Google Analytics, mrežne stranice projekta zabilježile su rekordnih 135.923 korisnika (odnosno 240.329 prema AWStats metodologiji) koji su u rekordna 181.884 posjeta (odnosno 313.814 prema AWStats metodologiji) otvorili rekordne 772.662 stranice te ukupno čitali i/ili preuzeli rekordnih 224.827 knjiga.

U odnosu na 2015., kada je zabilježeno 114.260 korisnika koji su u 146.646 posjeta ukupno čitali i/ili preuzeli 182.443 knjige, to predstavlja porast broja korisnika za 19 posto, te posjeta za 24 posto. Istovremeno, čitanost je porasla 23 posto.

Krajem 2016. dovršen je sustav za preuzimanje besplatnih elektroničkih knjiga u tri najpopularnija "offline" formata (ePub, PDF i MOBI), tako da je korisnicima projekta omogućeno, osim online čitanja, i preuzimanje više od 160 naslova na vlastite uređaje, njihovo čitanje, ispis na kućnim pisačima, ali i slobodno dijeljene s drugima, budući da, za razliku od komercijalnih izdanja, nisu zaštićeni DRM-om (Digital Rights Management), čime korisnici projekta postaju ujedno i aktivni sudionici u promidžbi i popularizaciji suvremene hrvatske knjige i književnosti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 15:51