MISIJA

Draga Wikipedia, ja sam Philip Roth. Podatak o meni nije točan

Američki pisac o pokušaju da izmijeni tekst u online enciklopediji

Draga Wikipedia, ja sam Philip Roth - tako glasi početak pisma koje je američki pisac objavio u magazinu New Yorker, a u kojem piše o svom pokušaju da popularna online enciklopedija izmijeni netočan podatak o njemu.

Bijesni autor

Roth je u postupak krenuo službenim putem te se obratio Wikipediji uz molbu da izbrišu podatak kako je njegov roman “Human Stain” navodno inspiriran životom pokojnog pisca i kritičara Anatolea Broyarda. “To je podatak koji dolazi iz svijeta književnih tračeva”, ustvrdio je.

Ubrzo je stigao odgovor: “Razumijemo vašu poziciju o tome da je autor najveći autoritet za svoje opus, ali potrebni su nam dodatni izvori”. I tako razbjesnili pisca. O čemu se, zapravo, radi? “The Human Stain” priča je o Colemanu Silku, profesoru čiji se život pretvori u kaos nakon što upotrijebi izraz “spook” (sablast, avet), koja se svojedobno koristila kao pogrdna riječ za crnce.

Rasprava umjesto trača

Silk, kojeg Roth opisuje kao osobu iz crnačke obitelji koja živi kao bijelac, optuže za rasizam. Tu dolazi do paralele s Broyardom. Roth u svom podužem tekstu objašnjava kako mu je inspiracija bila osobna drama njegovog pokojnog prijatelja Melvila Tumina, profesora sociologije na Princetonu.

Tumin je, naime, godine 1985. na polovini semestra primijetio kako dvojica studenata nisu došla ni na jedno predavanje te se počeo raspitivati. I upotrijebio spomenutu riječ, koja možda i ne bi bila problematična da se nije radilo o dvojici Afroamerikanaca. Nakon objava Rothova pisma Wikipedia je promijenila tekst te uvrstila najnoviju raspravu. U izmijenjenom tekstu napominju kako je priča o inspiraciji bila preuzeta iz tekstova američkih kritičara, a inače već četiri godine sadrži i napomenu kako Roth tvrdi da nije znao ništa o Broyardovu podrijetlu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 11:05