'EXPLODED GAZE'

DVA DESETLJEĆA JEDNOG POGLEDA NA KAZALIŠTE Nakon američkih, jedna zagrebačka promocija knjige Gorana Sergeja Pristaša

    AUTOR:
    • Jutarnji.hr

  • OBJAVLJENO:
  • 21.03.2019. u 08:40

Goran Sergej Pristaš

Nakon američkih predstavljanja u Chicagu i na sveučilištu Stanford, a prije europskih promocija u Ljubljani i Kopenhagenu, u petak, 22. ožujka u 19 sati na Akademiji dramske umjetnosti (Pozornica ADU, Trg Republike Hrvatske 5) održat će se zagrebačka promocija najnovije knjige Gorana Sergeja Pristaša Exploded Gaze.

Svojevrsna summa dramaturgica autorove teorijske i umjetničke prakse objavljen je u izdanju Multimedijalnog instituta, u suradnji s izvedbenim kolektivom BADco i riječkim Drugim morem.

Na predstavljanju će govoriti slovenska filozofkinja i teoretičarka performansa koja djeluje kao dramaturg i umjetnička suradnica, prof. dr. Bojana Kunst (Justus-Liebig Universität Gießen), doc. dr. sc. Una Bauer s Odsjeka dramaturgije Akademije dramske umjetnosti  i poznati austrijski nezavisni istraživač i autor iz područja filozofije, umjetnosti i filma, Stephen Zepke (Beč).

Tekstove će čitati Tessa Litvan, a svirat će Alen i Nenad Sinkauz.

Raznovrsna oblicima i bogata stilovima, od osobnih umjetničkih zapisa do znanstvenih uvida, ova knjiga “rekapitulirajući dva desetljeća Pristaševog rada u kazalištu i umjetnosti, zabljesne čitatelja kao rijetka poslastica poetike i političke i filozofske misli istovremeno. U virtuoznom stilu, ovaj svezak donosi svježe poglede na gledanje, vrijeme i produkciju kroz koje se maštovite i kritičke sile kazališta iznova izmišljaju preko granica teatra. Kao i Jean-Luc Godard, Mladen Stilinović ili Anne Boyer, Pristaš udahnjuje novi život kompaktnom promišljanju iz same umjetnosti koje može promijeniti naš pogled na svijet ako slijedimo njegove mudre implikacije.” Pristaš nas elegantno i elokventno vodi do zaključka, koji je ujedno i njegovo umjetničko polazište da “kazalište zahtijeva vjernost nemogućem, živoj materiji koja još nije tu, već je bila tamo i možda će se ponovno pojaviti.” Odnosno kao što bi Peter Brook rekao: “[kazalište] ne treba sigurnost.” (Bojana Cvejić)

Goran Sergej Pristaš je dramaturg, osnivač kolektiva BADco. i profesor dramaturgije na Akademiji dramske umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu. Projektima i suradnjama Pristaš je sudjelovao na Venecijanskom biennalu 2011. i 2016., Documenti 12 i brojnim festivalima, izložbama i konferencijama.

Više na Jutarnjem...


Izdvajamo