17. IZDANJE

FESTIVAL EUROPSKE KRATKE PRIČE Program večeras u Boogie baru zatvaraju Remi i kostarikanski pisac Carlos Fonseca

Mirela Priselac Remi
 Sandra Šimunović / HANZA MEDIA

ZAGREB - Susretom s kostarikanskim autorom Carlosom Fonsecom i hrvatskom glazbenicom Remi u Boogie baru u petak navečer zatvara se program Festivala europske kratke priče (FEKP), koji je u svojem 17. izdanju od 27. svibnja do 1. lipnja na temu "Nasljeđe" okupio u Zagrebu i Rijeci tridesetak istaknutih inozemnih i domaćih kratkopričaša.

O pričama oko kojih se 'pomiču, razmišljaju, smiju i plešu' Fonseca i Remi razgovarat će s Ivanom Jozićem i Vladimirom Šagadinom, a posljednje događanje festivala obilježit će i čitanje dobitničke priče natječaja 17. FEKP-a "Šamrlek" autorice Ivane Bahun.

Za sam kraj festivala ostavljen je i program "6 za put: pokretne slike i granice", koji donosi projekcije šest kratkih filmova na temu nasljeđa nastalih u suradnji šest međunarodnih književnih festivala te pjesnika i filmaša iz Velike Britanije, Kanade, Bangladeša, Južnoafričke Republike, Trinidada i Tobaga, te Hrvatske.

17. Festival europske kratke priče (FEKP) okupio je oko teme nasljeđa niz istaknutih inozemnih i domaćih autora koji su pokušali dati odgovore na pitanja što je ono što nasljeđujemo, jesu li neka nasljeđa važnija od drugih, jesmo li svojim nasljeđem nepovratno određeni te što želimo ostaviti iza sebe.

Festival je u nedjelju 27. svibnja u Zagrebačkom plesnom centru (ZPC) otvorio razgovor s nigerijsko-britanskim književnikom Benom Okrijem, dobitnikom Bookerove i Nagrade Commonwealtha te niza drugih prestižnih priznanja, romanopiscem, pjesnikom i autorom kratkih priča prevedenih na dvadesetak svjetskih jezika.

U razgovorima i čitanjima tijekom šest festivalskih dana sudjelovali su i velška spisateljica Carys Davies, dobitnica prestižne 'kratkopričaške' nagrade Frank O'Connor, jedan od najznačajnijih španjolskih autora srednje generacije Ignacio Martínez de Pisón, i ukrajinski pisac Andrej Kurkov, najpoznatije svjetsko ime suvremene književnosti na ruskom jeziku i autor više od dvadeset knjiga, koji je u Zagrebu predstavio svoj roman "Zakon puža".

Festivalska publika upoznala se i s belgijskom autoricom marokanskog podrijetla Rachidom Lamrabet, a gosti su bili i Jan Carson iz Sjeverne Irske, dobitnica nagrade Europske unije za književnost Inga Žolude iz Latvije, Suzana Tratnik iz Slovenije i Vladimir Arsenijević iz Srbije.

Festival se tradicionalno dijelom odvija u još jednom gradu. Ove godine to je bila Rijeka, u sklopu programa Rijeka – Europski grad kulture 2020.

"Pogledamo li oko čega se sve posljednjih godina u Hrvatskoj i na prostoru na kojem živimo lome koplja, oko čega se ljudi 'zgušnjavaju', to je zapravo pitanje nasljeđa. Nasljeđe je stvar svjetonazora, povijesti, klase, nacije, rase, kulture ili jezika, pa i roda. Odlučili smo ovaj festival napraviti tako da pozovemo nagrađivane, sjajne pisce, koji će otvarati jednu po jednu ladicu te jedne velike i široke teme koja nas se duboko tiče jer upravo je priča kao forma od pamtivijeka do danas bila ono savršeno sredstvo kojom ćemo poruku o tome tko smo predavati nekome drugome", navode iz FEKP-a.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 12:25