ŠESTO IZDANJE

FESTIVAL SVJETSKE KNJIŽEVNOSTI U Hrvatsku stižu Olga Tokarczuk, Beigbeder, Flanagan, Grossman, Khemiri...

Frédéric Beigbeder, Olga Tokarczuk i Jonas Hassen Khemiri
 Getty images/Wikimedia commons/M. Stenmark

U nedjelju u Zagrebu i Splitu počinje Festival svjetske književnosti. Šesto izdanje festivala održava se od drugog od osmog rujna. Zagrebački dio festivalskog programa u nedjelju večer u kinu Europa otvara poljska autorica Olga Tokarczuk, ovogodišnja dobitnica nagrade Man Booker International za roman “Bieguni”, za kojega joj je 2008., kad je objavljen na poljskom, dodijeljena i važna tamošnja nagrada Nike.

U nas je prije mjesec dana objavljeno njezino kapitalno djelo “Knjige Jakubove” (prijevod Mladen Matić, izdanje Fraktura) o kojem će govoriti Tokarczuk u susretu s hrvatskom publikom.

Za razliku od tri prošlogodišnja, ovogodišnji Festival nema zemlju u fokusu, ali u Hrvatsku dovodi niz zanimljivih, globalno afirmiranih pisaca. Na festivalu u ponedjeljak, trećeg rujna, gostuje poznati izraelski autor i mirovni aktivista, David Grossman.

Bookerovci

Zagrebačka ga je publika imala priliku sresti prije dvije godine, tad je promovirao roman “Do kraja zemlje”, a ovaj put će govoriti o u nas upravo prevedenu “Ušao konj u bar” (Andrea Weiss Sadeh, Fraktura) za koji je dobio Man Booker International. Priča je to o 57-godišnjem stand-up komičaru, imena Dovale Dži koji je kao dječak bio žrtvom nasilja, što čitatelj saznaje, baš kao i gledatelji komičara, slušajući njegov nastup na pozornici za jedne noći u Nataniji. Sarkastični komičar u kojem se krije ranjeni čovjek ispričat će, humorom, često politički nekorektnim, maskiranu tragičnu osobnu sudbinu.

Gostuje i Australac David Flanagan, dobitnik nagrade Man Booker, za roman “Uskim putem duboko na sjever”. Knjigu je pisao dvanaest godina, više puta palio rukopis i kretao iznova. Roman govori o japanskom ratnom zločinu počinjenom 1942. i 1943., za izgradnje Pruge smrti, od Tajlanda do Burme koju su gradili ratni zarobljenici. Među njima je, više od tri godine, bio i Flanaganov otac, pa je autor odrastao sa spoznajom o spomenutom zločinu. U tih godinu dana u neljudskim je uvjetima za izgradnje pruge umrlo od 50.000 do 200.000 žrtava, podaci su različiti; priče preživjelih, redom, teške.

Zadnjeg dana festivala, u subotu, osmog rujna, u Zagrebu će govoriti poznati Francuz, Frédéric Beigbeder. Nedavno mu je u nas objavljen roman “Život bez kraja” (Ita Kovač, OceanMore). Kako i u naslovu ponešto sugerira, knjiga govori o pokušaju produljenja života - do besmrtnosti. Pedesetogodišnjak istražuje sve suvremenoj civilizaciji dostupne, legalne i ilegalne, postupke ne bi li opstao što duže, po mogućnosti zauvijek. Beigbeder piše o pomlađivanju stanica, produženju telomera, ubrzgavanju matičnih stanica, oksigenaciji krvi, 3D printanju organa, transplantaciji humaniziranih organa iz svinje, implantatima s umjetnom inteligenciom, fuziji čovjeka i robota korištenjem digitalno spremljena DNK-a …

Među gostima su i jedan od najpopularnijih pisaca skandinavske književnosti i u nas prevođeni Šveđanin Jonas Hassen Khemiri (“Zovem svoju braću”, “Sve čega se ne sjećam”). Khemiri je sin Šveđanke i Tunižana, progovara o emigrantskim temama, bit će zanimljivo čuti i što očekuje na skorašnjih izborima u Švedskoj koje s nelagodom, pribojavajući se porasta desnice, prati cijela Europa.

Jedan od najvažnijih portugalskih autora srednje generacije, inače čest gost u Zagrebu, José Luís Peixoto govoriti će o svojim iskustvima u posjetima Sjevernoj Koreji.

Nakon više od dvadeset godina prvi će put u Hrvatskoj službeno nastupiti i filozofkinja Rada Iveković, koja je u Francuskoj ostvarila iznimnu karijeru.

Hrvatski autori

Dolazi i Meksikanac Antonio Ortuño (“Spaljeni”), bugarski autor Georgi Gospodinov (“Fizika tuge”) te Nigerijac s američkom adresom, Chigozie Obioma, najmlađi finalista Man Booker nagrade do koje ga je gotovo doveo njegov roman “Ribari” (prijevod na hrvatski Mirna Čubranić, Hena.com). Uz njih tu su brojni autori iz drugih zemalja te hrvatski pisci Damir Karakaš, Tea Tulić, Andrija Škare, Alojz Majetić, Julijana Matanović i mnogi drugi. U uspješnoj suradnji s Hrvatskim centrom PEN-a na Festivalu gostiju pjesnici i filozofi, borci za ljudska prava iz Brazila i Portugala - Francesci Cricelli, Thiagu Ponceu de Moraesu i Barthomewu Ryanu.

Splitski dio programa počinje u nedjelju, u “Literarnoj ćakuli” govoriti će Lordan Zafranović. Filmski program ove godine bit će retrospektiva filmova koje je Zafranović snimio u suradnji s Mirkom Kovačem, čime će obilježiti i osamdesetogodišnjicu rođenja i petogodišnjicu Kovačeve smrti. U Zagrebu i Splitu biti će prikazani “Okupacija u 26 slika”, “Muke po Mati”, “Pad Italije”, “Večernja zvona”, “Ubojstvo u noćnom vlaku” i “Gosti i radnici”.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 17:54