POSLJEDNJA ŽELJA

FOTO: OBRAČUN SA OSTAVŠTINOM Parnim valjkom uništena neobjavljena djela slavnog pisca

    AUTOR:
    • Jutarnji.hr

  • OBJAVLJENO:
  • 30.08.2017. u 14:46

File photo dated 26/11/08 of Sir Terry Pratchett who has died at the age of 66, his publishers Transworld have announced., Image: 226095892, License: Rights-managed, Restrictions: FILE PHOTO, Model Release: no, Credit line: Profimedia, Press Association
Profimedia, Press Association

Sir Terry Pratchett

 

Najprodavanijem britanskom piscu 90-ih godina Terryju Pratchettu, koji je umro u travnju 2015., konačno je ispunjena posljednja želja.

 

Naime, nakon Pratchettove smrti njegov kolega pisac i prijatelj Neil Gaiman otkrio je za The Times kako je pokojni pisac želio, u skladu sa svojim legendarnim smislom za humor, da se "što god pisao neposredno prije smrti uzme zajedno s njegovim kompjuterima, stavi nasred ceste i pregazi parnim valjkom".

 

Upravo to je učinjeno proteklog tjedna uoči izložbe posvećene životu i djelu Terryja Pratchetta, koja se otvara sredinom rujna u muzeju Salisbury, gdje će biti izložen i ostatak pregaženog hard diska iz piščevog računala.

 

Istini za volju, Pratchettov hard disk se pokazao vrlo otpornim: parni valjak smrvio je kamenje ispod diska, ali sam hard disk morali su još ubaciti u drobilicu za kamen i tek tada je piščeva ostavština nepovratno uništena.

 

 

Pratchett je tijekom 44 godine karijere objavio 70 knjiga u žanru fantastike s izraženim humornim i satiričnim motivima, a ostao je najpoznatiji po knjigama iz serijala Discworld.

 

Tijekom 2007. godine dijagnosticirana mu je Alzheimerova bolest, ali je nastavio pisati uz pomoć drugih sve do svoje smrti. Postao je zagovornik potpomognute smrti, o čemu je držao predavanja i snimio dokumentarni film 'Terry Pratchett: Choosing to Die'.

ELIPSO

Izdvajamo