32. SFERAKON

Glavni pokretač domaće SF scene

Počinje najstarija konvencija SF-a u jugoistočnoj Europi. Na FER-u je ove godine i cijenjeni autor fantasyja Ian McDonald

ZAGREB - Na FER-u se ovaj vikend održavaju 32. dani znanstvene fantastike, SFeraKon - manifestacija koja se može pohvaliti statusom najveće i najstarije SF konvencije u jugoistočnoj Europi premda je i dalje, kako navodi organizatorica Mihaela Marija Perković, volonterski organizirana konvencija.

- Svake godine dovedemo i jednog od najuglednijih književnika iz područja znanstvene fantastike i fantasyja na svijetu, ove je godine to Ian McDonald. Dodjelom nagrada promičemo hrvatsku žanrovsku književnost.

Pet godišnjih manifestacija

Taj naš rad prepoznali su u inozemstvu pa je SFeraKon ima šanse i za organizaciju europske SF konvencije Eurocon i svjetske konvencije WorldCon - objašnjava Perković. Po uzoru na zagrebačku manifestaciju u Hrvatskoj se godišnje održava čak pet godišnjih i jedan specijalizirani književni festival, tako da bi se teško moglo reći kako su SF autori zakinuti. No, muče ih problemi druge vrste.

Naime, kako smatra i jedna od gošći, Milena Benini, znanstvena fantastika u Hrvatskoj je, s obzirom na produkciju i na tretman u medijima, još uvijek i te kako marginalizirana.

Još marginalizirani

- Unatoč tome što imamo autore, zbirke i domete na kojima nam mnogi u svijetu zavide. To stvara i dodatni problem, jer je domaćim autorima vrlo teško pronaći izdavača . Zbirke su sasvim druga priča, ali većina zbirki, zbog koji imamo tako velik broj objavljenih autora, nastala je prvenstveno zahvaljujući naporima entuzijasta - zaključuje. (A. P.)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 01:00