LAUREATKINJE

GORANOVO PROLJEĆE Goranov vijenac ide Sonji Manojlović, a nagrada Goran za mlade pjesnike studentici iz Vinkovaca Mateji Jurčević

    AUTOR:
  • OBJAVLJENO:
  • 04.03.2016. u 14:58

Facebook/YouTube

Ovogodišnje 53. Goranovo proljeće započinje svečanim otvorenjem 18. ožujka u zagrebačkom Vip klubu, nastavlja se splitskim čitanjima i nastupima, a svoj vrhunac imat će na dodjeli nagrada u Lukovdolu, tradicionalno na Goranov rođendan 21. ožujka

ZAGREB - Ovogodišnja dobitnica Goranova vijenca hrvatska je pjesnikinja Sonja Manojlović, a nagradu Goran za mlade pjesnike dobila je vinkovačka studentica Mateja Jurčević, priopćeno je iz Studentskoga kulturnomjetničkoga društva "Ivan Goran Kovačić.

U obrazloženju nagrade navodi se kako je poezija Sonje Manojlović jedno je od najpouzdanijih i najpoticajnijih čitateljskih trajnih boravišta u kontekstu suvremene hrvatske književnosti.

"Autorica nas svakim novim naslovom iznenađuje dubokom polisemantičnošću stihova iza kojih stoji jedna od vrlo rijetkih osoba kojoj je poezija na duge staze istinska ljudska i svaka druga sudbina, a ne trenutačni hir i trik s debelom figom u džepu", ističe prosudbeno povjerenstvo i kako je fascinantno u pjesništvu Sonje Manojlović njezin neupitni rast u stihotvornome umu, u osjećaju i bacanje rukavice u lice svijetu koji nam danas i prečesto nudi tek i jedino nihilističku apatiju i sve perverznije varijante svojega svakodnevnoga, lobotomirajućega spektakla.

Stihotvorstvo i uopće pisanje Sonje Manojlović oduvijek je podrazumijevalo, na razini svekolikoga opusa, a nerijetko i u strukturi svake pojedine pjesme, bar nekoliko semantičkih križišta i raskrižja, teško uhvatljivih bilo dnevnomedijskim, bilo akademskim i inim čitanjima, smatra povjerenstvo.

U obrazloženju nagrade Mateji Jurčević navodi se kako njezin rukopis radnoga naslova "Paranoja" odlikuje neobična konceptualna uređenost te snažna načitanost uz tako dobrodošlu, a mladim pjesnicima ne suviše pripadajuću, jezičnu eleganciju.

Komprimirana misao, malih, ali snažnih pomaka, u čvrsto organiziranom tijelu pjesme, svjedoči o talentu opremljenom dobrim uzorima, načitanoj mladoj pjesničkoj osobnosti koja na pragu tek dvadeset i prve godine života manifestira suverenost vlastitog pjesničkog koncepta i hrabrost koja odlikuje mnogo zrelije pjesničke glasove, ističe prosudbeno povjerenstvo.

Sonja Manojlović rođena je u Zagrebu 1948. Pjesme su joj uvrštavane u antologije, a prevođene su na dvadesetak jezika: albanski, bengalski, danski, engleski, esperanto, francuski, grčki, japanski, katalonski, kineski, mađarski, makedonski, njemački, poljski, rumunjski, ruski, slovenski, španjolski, švedski, talijanski, ukrajinski.

Mateja Jurčević rođena je 1995. u Vinkovcima. Studira komparativnu književnost i kroatistiku na Filozofskom fakultetu u Zagrebu.

Ovogodišnje 53. Goranovo proljeće započinje svečanim otvorenjem 18. ožujka u zagrebačkom Vip klubu, nastavlja se splitskim čitanjima i nastupima, a svoj vrhunac imat će na dodjeli nagrada u Lukovdolu, tradicionalno na Goranov rođendan 21. ožujka.

Izdvajamo