KNJIŽEVNA SENZIBILIZACIJA

GOSTI IZ SOMALIJE U KNJIŽNICI DUGAVE Nitko ne napušta dom osim ako dom nisu usta morskog psa, napisala je slavna somalska pjesnikinja

    AUTOR:
    • Jutarnji.hr

  • OBJAVLJENO:
  • 05.06.2018. u 16:13

YouTube

Warsan Shire

 

"Nitko ne napušta dom osim ako dom nisu usta morskog psa. Nosila sam tu staru himnu u ustima tako dugo da više nije bilo mjesta ni za jednu drugu pjesmu, drugi jezik i drugi govor. Poznajem strah koji te prekriva, u potpunosti guta. Rastrgala sam i pojela svoju putovnicu u hotelu zračne luke. Naduta sam jezikom koji si ne mogu priuštiti da zaboravim", zapisala je Warsan Shire, somalska pjesnikinja rođena u Keniji, čije je stihove u svom filmu Lemonade koristila pop zvijezda Beyonce.

Tomica Bajsić, pjesnik i predsjednik Hrvatskog centra PEN-a, Mohamed Omar Gagale, gost iz Somalije i Ksenija Banović, moderatorica i voditeljica projekta Književna senzibilizacija u zagrebačkoj knjižnici Dugave (Ulica Sv. Mateja 7) govorit će o Somaliji i somalskim autoricama Warsan Shire, Waris Dirie i Ayaan Hirsi Ali, te integraciji izbjeglica kroz umjetnost i kulturu.

Projekt Književne senzibilizacije ima za cilj kroz književnost senzibilizirati lokalnu zajednicu spram novopridošlih susjeda - tražitelja azila. Na susretima se predstavljaju književna djela koja tematiziraju problematiku migranata i azilanata s Bliskog istoka i iz Afrike. Kroz razgovor s književnicima, prevoditeljima, aktivistima, pa i samim tražiteljima azila, pokušat ćemo saznati tko su, zašto su i odakle su došli i može li nas književno djelo potaknuti da se zamislimo o sudbini tih ljudi i pokrenemo socijalnu inkluziju, za početak, u kvartu.

Šesto izdanje programa Književna senzibilizacija na temu Somalije održava se u četvrtak, 7. lipnja 2018. u 18,30 sati.

 

Više na Jutarnjem...


Izdvajamo