KNJIŽEVNA SENZIBILIZACIJA

GOSTI IZ SOMALIJE U KNJIŽNICI DUGAVE Nitko ne napušta dom osim ako dom nisu usta morskog psa, napisala je slavna somalska pjesnikinja

Warsan Shire
 YouTube
 

"Nitko ne napušta dom osim ako dom nisu usta morskog psa. Nosila sam tu staru himnu u ustima tako dugo da više nije bilo mjesta ni za jednu drugu pjesmu, drugi jezik i drugi govor. Poznajem strah koji te prekriva, u potpunosti guta. Rastrgala sam i pojela svoju putovnicu u hotelu zračne luke. Naduta sam jezikom koji si ne mogu priuštiti da zaboravim", zapisala je Warsan Shire, somalska pjesnikinja rođena u Keniji, čije je stihove u svom filmu Lemonade koristila pop zvijezda Beyonce.

Tomica Bajsić, pjesnik i predsjednik Hrvatskog centra PEN-a, Mohamed Omar Gagale, gost iz Somalije i Ksenija Banović, moderatorica i voditeljica projekta Književna senzibilizacija u zagrebačkoj knjižnici Dugave (Ulica Sv. Mateja 7) govorit će o Somaliji i somalskim autoricama Warsan Shire, Waris Dirie i Ayaan Hirsi Ali, te integraciji izbjeglica kroz umjetnost i kulturu.

Projekt Književne senzibilizacije ima za cilj kroz književnost senzibilizirati lokalnu zajednicu spram novopridošlih susjeda - tražitelja azila. Na susretima se predstavljaju književna djela koja tematiziraju problematiku migranata i azilanata s Bliskog istoka i iz Afrike. Kroz razgovor s književnicima, prevoditeljima, aktivistima, pa i samim tražiteljima azila, pokušat ćemo saznati tko su, zašto su i odakle su došli i može li nas književno djelo potaknuti da se zamislimo o sudbini tih ljudi i pokrenemo socijalnu inkluziju, za početak, u kvartu.

Šesto izdanje programa Književna senzibilizacija na temu Somalije održava se u četvrtak, 7. lipnja 2018. u 18,30 sati.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 12:35