LJUTIT KNJIŽEVNIK

HANDKE U RODNOJ KORUŠKOJ NAPRASNO PREKINUO SUSRET S NOVINARIMA 'Svi govore samo o reakcijama. Pustite me na miru i ne postavljajte takva pitanja!'

    AUTOR:
  • OBJAVLJENO:
  • 16.10.2019. u 11:56

Austrian author Peter Handke addresses the media, following the announcement he won the 2019 Nobel Prize in Literature, in Chaville, near Paris, France October 10, 2019. REUTERS/Christian Hartmann
REUTERS

Peter Handke

 

Ovogodišnji dobitnik Nobelove nagrade za književnost Peter Handke naprasno je u utorak navečer prekinuo razgovor s novinarima u rodnom Griffenu u Koruškoj, a otkazan je i za srijedu planirani susret s novinarima.

Susret u Griffenu u utorak navečer prekinut je nakon što je jedan novinar Handkea upitao što misli o kritici koju mu je dan prije uputio dobitnik Njemačke književne nagrade Saša Stanišić.

- Ja stojim pred svojim vrtnim vratima i tu je 50 novinara i svi postavljaju pitanja poput vas. Ni od koga od njih ne čujem da je i pročitao nešto što sam ja napisao. Svi govore samo o reakcijama. Ja sam pisac, dolazim od Tolstoja, Homera, Cervantesa. Pustite me na miru i ne postavljajte mi takva pitanja - rekao je Handke, a prenio austrijski radio Oe1.

Nakon toga je dodao kako više nikad neće odgovarati na pitanja novinara koji se, "unatoč Nobelovoj nagradi", ne zanimaju za njegovu književnost.

U srijedu ujutro iz općine Griffen priopćeno je kako se otkazuje za poslijepodne najavljeni susret Handkea s građanima i medijima.

Saša Stanišić, dobitnik ovogodišnje Njemačke književne nagrade, jedne od najvažnijih književnih nagrada za njemačko govorno područje, u svom je govoru na svečanosti dodjele nagrade povodom otvaranja Frankfurtskog sajma knjige žestoko kritizirao ovogodišnju odluku o dodjeli Nobelove nagrade Peteru Hendkeu.

Stanišić, koji potječe iz Višegrada u BiH, a u ranim devedesetima zbog rata je prebjegao u Njemačku, kritizirao je Handkea zbog njegove podrške Miloševićevu režimu tijekom rata u devedesetima.

Dodjela Nobelove nagrade za književnost Peteru Handkeu je, zbog njegove podrške Miloševiću i negiranja genocida u Srebrenici, diljem svijeta, a posebice na jugoistoku Europe, naišla na brojne osude.

Više na Jutarnjem...


Izdvajamo