'SEROTONIN'

HOUELLEBECQ 'Zločesti dečko' francuske književnosti za nekoliko dana objavljuje roman o pobuni srednje klase

 AP

U prvim danima siječnja svjetlo dana ugledat će novi roman “zločestog dečka” francuske književnosti, Michela Houellebecqa.

Kontroverzni pisac, koji je slavu stekao romanima o seks-turizmu, mizoginiji te islamizaciji Francuske - da bi nedavno i javno nahvalio američkog predsjednika Donalda Trumpa, što nije prošlo bez reakcija svjetske javnosti - svoj je novi roman nazvao je “Serotonin”, po neurotransmiterskoj kemikaliji, odnosnu hormonu koji je zaslužan za to kako se osjećamo i koji se često povezuje sa stanjima sreće i dobrog osjećanja.

Prva naklada romana, tvrde iz francuske izdavačke kuće Flammarion, imat će čak 320.000 primjeraka. Tekstovi u francuskom i svjetskom tisku koji najavljuju taj roman stavljaju ga u kontekst s pokretom žutih prsluka koji već tjednima prilično ozbiljno remeti francusku svakodnevicu te izaziva francuskog predsjednika Emmanuela Macrona. U počecima promocije ovaj se još neobjavljeni roman prikazivao kao roman o ljubavi - Houellebecq se, naime, upravo prije nekoliko mjeseci treći put oženio - no sada se u medijskim najava može iščitati da će roman, zapravo, problematizirati suvremeno društvo, politiku i gospodarstvo. Književni kritičar iz francuskog magazina Les Inrockuptibles napisao je da Houellebecqov novi roman “nosi njegov tipičan, usamljeni lik kojega progone njegova prošlost i neostvarene ljubavi, dok ga na životu drže antidepresivi koji se baziraju na serotoninu”.

Junak priče ima četrdeset i šest godina i zove se Florent Claude Labrouste. Trajno je nezadovoljan svojim statusom, poslom i životom, a iza sebe ima i propali brak. Uslijed svega traži liječničku pomoć zbog depresije i autodestrukcije te dolazi do lijeka Captorix, koji bi mu trebao aktivirati hormon sreće.

Poznavatelji Houellebecqova opusa mogli iz ovog kratkog opisa pomisliti kako Labrouste podsjeća na Francoisa, posljednjeg Houellebecqova lika iz njegova romana “Pokoravanje”, profesora književnosti na Sorboni u ranim četrdesetim godinama života. I on je, kao i brojni drugi njegovi likovi, usamljenik sklon alkoholu i promiskuitetu, ali i književnosti. Francois se u krizi srednjih godina zatječe u velikim političkim preokretima 2022. godine u Francuskoj; Houellebecq u “Pokoravanju” zamišlja život utemeljen na šerijatu dok državom predsjedava musliman.

Ako je vjerovati najavnim tekstovima novoga romana, Michel Houellebecq se ni u novom djelu neće mnogo odmaknuti od distopijskog zamišljaja Francuske, ovaj put utemeljenog na pobuni francuske srednje klase protiv političkih i gospodarskih elita.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 05:21