OBJAVLJEN NA DAN NAPADA

HOUELLEBECQOVO PROROČANSTVO Pisac na naslovnici 'Charlie Hebdoa' predvidio krvoproliće u Parizu?

 AFP
Sadržaj - muslimanski predsjednik na čelu Francuske - nije mogao inspirirati ubijanja no dogodila se začudna koincidencija

Je li Houellebecq opet kriv za sve? Ipak, koincidencija je začudna.

Naime, napad na satirički list Charlie Hebdo u srijedu, dogodio se istoga dana kad je izišla nova knjiga kontroverznog Michela Houellebecqa. K tome, ovaj tjedan, pisac je bio na naslovnici časopisa, obučen kao čarobnjak, s cigaretom, proričući: “U 2022. postit ću Ramazan”, a njegova nova knjiga, “Submission”, već izazvala bijes francuskih medija, jer zamišlja francuskog predsjednika 2022. kao muslimana.

Skandalozne izjave

Houellebecq je “najdekorativniji”, najpreziraniji, najprevođeniji francuski pisac, koji uvijek dospije u središte interesa kad dođe do pitanja islama. Godine 2002. u intervjuu Lireu u najavi svoga romana “Platforma” rekao je da je islam “najgluplja religija”, a Kuran “loše napisan”. Sudske tužbe je dobio, jer je izjavio da “poriče da je rasist”, i da “zgrožen kako novinari izvrću njegove riječi”. Skandalozna je bila i njegova izjava: “Posvetio sam se mržnji prema muslimanima. I bio dobar u tome. Svaki put kad bih čuo da su palestinski terorist, dijete ili trudnica ubijeni veselio bih se - jedan musliman manje.”

No, nakon desetak godina izjavio je da je “Kuran mnogo bolje napisan nego što je mislio”, te da ga je “sad ponovo pročitao, odnosno - pročitao. Očita je činjenica da su džihadisti loši muslimani.”

U novoj knjizi, “Submission” - neće biti objavljena u SAD-u još neko vrijeme - govori o tome što znači činjenica da muslimani nemaju svoje političke predstavnike.

“Ako musliman želi glasati, što mu je činiti? U nemogućoj je situaciji. Nema reprezentanta. Pogrešno bi bilo reći da religija nema političke posljedice - ima. (…) I u tom smislu, čini mi se da muslimanska stranka ima svoje opravdanje.”

Budući da je Houellebecqova knjiga tek izišla, teško je reći je li ona tek eksperiment nekog političkog modaliteta, ili klasično posipanje pepelom. Upitan hoće li knjiga pojačati viđenje islama kao opasne religije, odgovorio je: “Nemoguće je govoriti o islamu više nego se trenutno govori, pa moja knjiga neće imati nikakva efekta.”

Brojne koincidencije

Mnogo je toga intrigantno o vezi izlaska knjige i napada na satirički list. Dogodivši se u istom danu, gotovo je nemoguće da je sadržaj inspirirao ubijanja. Niti je jasno je li piščeva pojava na naslovnici Charliea (gdje kaže i da će u 1015. “izgubiti zube”, što može biti samoironija na dob, ali i da ovom knjigom gubi bitku) trebala ismijati ili uzvisiti pisca.

Houellebecq na naslovnici 'Charlie Hebdo' objavljenoj na dan masakra u uredništvu tog lista

Koincidencije se množe, I možda ćemo uskoro čuti kako pisac demantira da je objava knjige - ako to već ne demantira knjiga sama - imala veze s terorističkim aktom.

Houllebecq odgodio promociju i nalazi se na tajnoj lokaciji

Michel Houellebecq odgodio je promotivnu turneju svoje nove knjige 'Submission' i trenutno se nalazi "na tajnoj lokaciji". Karikatura s njegovim likom objavljena je u srijedu na naslovnici pariškog tjednika 'Charlie Hebdo', koji je istog dana bio predmetom ubilačkog napada u kojem je poginulo 12 karikaturista i novinara. (gš)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 00:22