Ravensburger Verlag

Izdavač povukao knjige o Winnetou zbog optužbi za rasizam. Iz Muzeja u Paklenici poručuju: ‘Ne nedostaje nam interesa posjetitelja‘

Winnetou II

 -/Akg-images/Profimedia/-/Akg-images/Profimedia
Izdavač je objasnio da je odluka odgovor na ‘mnoge negativne komentare‘ na objavu knjiga povezanih s nedavno objavljenim filmom ‘Mladi poglavica Winnetou‘

Njemački izdavač dječjih knjiga Ravensburger Verlag zbog optužbi za rasizam i kulturalno prisvajanje najavio je povlačenje dviju novih knjiga koje se bave Winnetouom, voljenim fikcionalnim likom iz knjiga popularnog njemačkog autora Karla Mayja, piše The Guardian.

Spomenuti izdavač napomenuo je, pišu, i da promišlja hoće li nastaviti objavljivati druge knjige o Winnetouu u budućnosti.

Navodi se da su knjige povučene i s Amazona, dok su izdanja drugih izdavača i dalje bila dostupna.

Izdavač je objasnio da je odluka odgovor na "mnoge negativne komentare" na objavu knjiga povezanih s nedavno objavljenim filmom "Mladi poglavica Winnetou". Potez izdavača potaknuo je i rasprave o tome bi li trebalo povući i navedeni film, prenosi The Guardian.

Priče o Winnetouu počele su izlaziti u devetnaestom stoljeću. Prvotno su se pojavljivale u novinama i brošurama, a prodane su u dvjestotinjak milijuna primjeraka te prevedene na četrdeset jezika. Priče o prijateljstvu između njemačkog imigranta u Sjedinjene Američke Države i poglavice Apaša Winnetoua postale su dio pop kulture te su zaživjele na festivalima, filmu, u serijama, čak i stripu Waltera Neugebauera.

Bile su toliko popularne da ih nisu zabranili niti nacisti, iako su slale poruku suprotnu njihovim rasnim idealima, piše The Guardian, no u nemilost su pale zbog rasprava na društvenim medijima. Neki pojedinci smatraju da perpetuiraju rasne stereotipe temeljene na kolonijalizmu te kulturno prisvajanje. Zagovornici odluke o povlačenju knjiga tvrde da je May izostavio informacije o "genocidu domorodačke populacije Sjeverne Amerike, nepravednom naseljavanju bjelačkih doseljenika na domorodačku zemlju te uništavanju njihovog prirodnog staništa", pišu. Bild je, s druge strane, slučaj opisao kao "woke histeriju" koja "junaka iz djetinjstva spaljuje na lomači".

U izjavi izdavača stoji: "Nije nam bila namjera povrijediti osjećaje ljudi ovim naslovima. Naši urednici su iznimno pažljivi kada je riječ o temama različitosti i kulturalnog prisvajanja."

Brojne scene iz filmova o Winnetouu iz šezdesetih godina snimane su u Hrvatskoj, na području Parka prirode Velebit i u okolici Starigrada i Nacionalnog parka Paklenica, u blizini Zadra. U spomenutom serijalu filmova pojavljuju se, među ostalim, i Park prirode Vransko jezero, kanjon rijeke Zrmanje, Omiš, rijeka Cetina, te Nacionalni parkovi Krka i Plitvička jezera.

S obzirom na je riječ o vrijednoj turističkoj atrakciji, 2009. godine u Starigradu-Paklenici otvoren je prvi Muzej Winnetoua. Ovaj maleni muzej sastoji se od četiri sobe, saznajemo od Filipa Aumillera iz agencije zadužene za otvaranje prostora muzeja. U dvjema se čuvaju razni originalni filmski rekviziti poput kanua, kostima i reflektora te fotografija, a posjetitelji mogu razgledati i sobe u kojima su boravile zvijezde filmova - francuski glumac Pierre Brice koji je utjelovio Winnetoua i američki glumac Lex Barker koji se pojavljuje u ulozi njegovog prijatelja Old Shatterhanda.

"Interesa za Winnetoua ne nedostaje. Svakodnevno nam dolazi i 100-ak posjetitelja. Uglavnom se radi o ljudima starije životne dobi, no dolaze nam i puno mlađi posjetitelji. Mnogi od njih prepuni su znanja o Winnetouu te s mnogo entuzijazma gledaju svaku sliku i žele dodirnuti svaki kostim.Neki čak dođu odjeveni u odjeću koja podsjeća na onu iz filmova. Muzej je otvoren ponedjeljkom, srijedom i petkom od 17 do 18 sati te svakim danom osim nedjelje od 11 do 12 sati i ulaz je besplatan. Ponekad posjetiteljima to nije dovoljno pa požele u muzeju ostati i duže nego što je predviđeno", otkriva Aumiller.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 04:47