INTERLIBER

IZDAVAČI OTKRIVAJU ŠTO SE NAJBOLJE PRODAJE NA OVOGODIŠNJEM INTERLIBERU Hit su glazbene slikovnice, strani self-help i Cariellova 'Biblija u stripu'

 Ranko Šuvar / CROPIX

Jedva smo se ugurali kroz prostrana vrata paviljona 5 Zagrebačkog velesajma, plivajući kroz rijeku ljudi koji su se izlili na Interliber, poput Save koja je zbog povišenog vodostaja istodobno pobjegla iz korita.

Drugi je dan najvećeg hrvatskog sajma knjiga mnoge istjerao iz dnevnog boravka, nakratko ih odvojio od telefona, a knjiga i čitanje ondje su se doimali kao novi nacionalni sport. Doista, čudna su istraživanja prema kojima Hrvati ništa ne čitaju jer posjetitelji Interlibera, sudeći prema koferima s kojima su neki od njih došli u shopping, ali i po laktarenju oko štandova s najpopularnijim cijenama, čitat će te svoje odabrane knjige sve dok im ne poispadaju oči. Kupovalo se svašta.

Dobra prođa

Novi naslovi po sniženim cijenama, zatim oni stariji i prastari, čije cijene padaju i do tri kune. Publicistika, žanrovska književnost, monografije, znanstvena literatura, self-help, duhovna literatura, stripovi, dječja književnost. Na Interliberu, čini se, sve ima prođu, a mi smo obišli nekolicinu izdavača kako bismo doznali za kojim knjigama vlada najveće zanimanje. Na prodajnom mjestu Školske knjige pohvalili su se uspješnom prodajom svog najnovijeg hita “Šest stupova samopoštovanja” self-help autora Nathaniela Brandena, po “vašarskoj” cijeni od 144 kune.

U knjizi autor istražuje šest praksi za koje je utvrdio da su ključne za gradnju i jačanje zdravoga samopoštovanja, a savjetuje i što treba učiniti kako bi se samopoštovanje razvilo i zadržalo s obzirom na vanjske utjecaje na samopoštovanje: dom, posao i širu kulturu. Osim samopomoći, ondje se dobro prodavala dječja literatura, svirajuće slikovnice, kao što je “Orkestar priča priču - Labuđe jezero” autorice Jessice Courtney-Tickle.

Timesovo priznanje

Ona se, pak, mogla kupiti za 116 kuna, a slikovnica je dobila i nagradu The New York Timesa za ilustraciju godine. Od stručnih knjiga, u Školskoj knjizi tražila se ona Damira Matkovića, “Televizijski program”, u kojoj dugogodišnji novinar čitatelju daje perspektivu “behind the scenes”, pišući o procesu proizvodnje televizijskog programa te povijesti i razvoju temeljnih televizijskih žanrova.

Izdavač Verbum ponosi se prijevodima knjiga koje su postigle veliki svjetski uspjeh. Jedna je od njih i self-help knjiga “Granice” autora Henryja Clouda i Johna Townsenda, koja govori o tome kako preuzeti kontrolu nad vlastitim životom, kako reći ne, pa čak i u odnosu s ljudima koje volimo. Svjetski je to bestseler, prodan u više od dva milijuna primjeraka, a kad autor ovog teksta ne bi bio baš toliko ciničan prema self-help literaturi i konceptu “kontrole” uopće, možda bi mu vrijedilo pročitati koji redak i tako se spasiti od viška obveza na poslu, kao i od intimnih promišljanja i analiza zbog kojih ovih tjedana živi otežano.

Verbum, dakako, već drugu godinu zaredom na Interliberu odlično prodaje Jordana B. Petersona i njegovih 168 kuna vrijednih “12 pravila za život: protuotrov kaosu”; Hrvati su dosad pokupovali gotovo 20.000 primjeraka pravila. Tu je i koloritna “Velika Biblija u stripu” (249 kn) koja se pokazuje kao veliki hit i za koju tvrde da je ne kupuju samo vjernici, nego i ljubitelji stripa. To ne čudi, s obzirom na to da je autor Sergio Cariello dobro poznati strip-umjetnik koji je, među ostalim, radio i za strip-magnate Marvel i DC Comics. Crtao je superjunake Batmana, Daredevila, Iron Mana, Spider-Mana, Supermana, da bi u “Velikoj Bibliji u stripu” svojim majstorskim perom oživio Samsona, Mojsija, Iliju, Davida i mnoge druge biblijske superjunake.

Masovni zločin

Posjetili smo i strane izdavače koji tradicionalno dolaze na zagrebački Interliber. Sarajevski Buybook sa sobom je donio roman prvijenac prijedorskog pjesnika Darka Cvijetića, “Schindlerov lift”. Cvijetić je poznat domaćoj publici i često navraća u Zagreb pa se njegov roman o multinacionalnom Prijedoru, uspješnom industrijskom središtu zapadne Bosne, 1990-ih uništenom masovnim zločinima, itekako traži. Tu je i nova knjiga, nažalost, u Bosni i Hercegovini počesto omražene Martine Mlinarević.

Njezina “Bukača”, koja će upravo danas biti predstavljena na sajmu, potresno je i iskreno djelo koje donosi priču o posljednjoj godini njezina života; od izlaska romana “Huzur” pa do danas, dakle sve ono o čemu je šutjela. “Bukača” donosi priču o propasti jednog društva, obitelji, o rušenju iluzija te licemjerju i stigmatizaciji. Nesumnjivo, bit će jedna od prodavanijih knjiga na Buybookovu štandu, gdje su nam rekli kako dobro prolazi Marko Tomaš sa svojim “Pjesmama s granice”.

Kolorit Teksasa

Nakladnik OceanMore po sniženim cijenama nudi longseller Kristiana Novaka “Ciganin, ali najljepši”, a publiku zanima i šesta knjiga “Moje borbe” Karla Ove Knausgaarda. Dobro prodaju i “Proslavu” Damira Karakaša, čija naslovnica magično privlači, a spomenuli su i zbirku priča Lucie Berlin “Večer u raju”, u kojoj autorica donosi specifičan kolorit Teksasa, pograničnog područja i hispano kulture. Na Sandorfovu štandu tražen je novi roman Nataše Govedić “Kako zavoljeti morskog psa?”.

Na Interliberu se kupuje po sniženoj cijeni od 80 kuna, a spomenuli su nam da se mnogo traži i knjiga “Jeziku je svejedno” autora i autorice Anđela Starčevića, Mate Kapovića i Daliborke Sarić. Cijena 100 kuna.

Izdavač Hangar 7, posvećen žanrovskoj SF i horror književnosti, dobro prodaje četvrtu knjigu SF serijala “Prostranstvo” - “Cibola u plamenu” Jamesa S. A. Coreyja.

Serijal trenutačno broji osam knjiga, prema njemu je snimljena i serija “The Expanse”, a sudeći prema gužvi oko Hangarova štanda s knjigama, Hrvati obožavaju žanrovsku literaturu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 01:46