PIŠE ŽELJKO IVANJEK

KAKO JE SAGNEROV DUDEK KAJKAVCIMA DAO PRAVO GRAĐANSTVA Zbog njega se ono što je Ljudevit Gaj prognao u povijest vratilo na javnu scenu

Davnih 70-ih znao sam svraćati Marijanu Matkoviću u redakciju časopisa “Forum”. Ponekad je u dugi hodnik nailazio glumac Martin Sagner u odijelu ili u baloneru. Bio je tada na vrhuncu slave, poslije emitiranja “Mejaša” (1970., šest epizoda) i potom još popularnijih “Gruntovčana” (1975., deset epizoda). Ali, od te slave na njemu nije bilo nikakvoga traga. Bio je to ozbiljan i pristupačan gospodin. A dolazio je, zapravo, po suprugu koja je radila u Akademiji.

Vraćao sam se doma i hvalio pred bakom i djedom, rođenim kajkavcima, da sam sreo – Dudeka. Ne, nisam rekao: Draša Katalenića, ni glumca Martina Sagnera, nego baš Dudeka. Jer, taj lik iz obiju TV serija davao je starim, rođenim kajkavcima pravo građanstva. U našoj kući obje serije gledale su se od prve do zadnje epizode.

I nije bilo nimalo važno što je kajkavski, kojim je pisac Mladen Kerstner napisao svoje serije, podravskog podrijetla a ne zagorskog, kojim su govorili moji preci. Bio je to jedan, jedinstveni kajkavski, čak se i meni, Zagrepčanu, činilo da se u izmaštanom selu Gruntovcu govori jezikom kojim i sam govorim.

Citati iz serije

Jezikoslovci su, razumije se, itekako razlikovali jedan kajkavski od drugog, tim više što i pojedina zagorska sela, na udaljenosti od samo nekoliko desetaka kilometara, govore različito. U tom smislu Kerstnerov Dudek, kao i ostali stanovnici njegovog Gruntovca, bili su ujedinitelji svih kajkavskih govornika. Pa su tako sve kajkavce predstavili hrvatskim i jugoslavenskim TV gledateljima.

Jedan jezik, ili narječje hrvatskog, ako se hoće, odjednom je bilo prisutno u javnosti; ono što je Ljudevit Gaj, sin apotekara iz Krapine, prognao u povijest vratilo se na javnu scenu. Neki idiomi iz TV serije ušli su u svakodnevni govor zahvaljujući Dudeku ili Martinu Sagneru, ništa manje ostalim seljacima. Ono Dudekovo čuđenje: “O Isusek, Isusek”. Ili uzrečica Imbre Presvetloga: “Sunčece ti presvetlo!” Ili pak poštapalica “grajzlera” Cinobera: “Kaj nemaš penez?”

Jednog davnog proljeća pisac Mladen Kerstner (1919. – 1991.) predstavio je svoju knjigu “Gruntovčani” u knjižari na ondašnjem Trgu Republike, ili Jelačić-placu, u “Naprijedu”. I najbolje je da podsjetim na narav Dudeka riječima samog pisca.

U svijetu “penez”

Općenito se Dudek opisuje kao skroman i čestit, “kojemu sreća često okreće leđa”. Pogleda li se koliko mu se selo ruga i smatra ga glupim, a to prvenstveno čine “tetec” Cinober i Presvetli, moglo bi se reći da je Dudeku leđa okrenuo sam život. Tereti ga njegova osjećajnost u bezdušnom svijetu “penez”. U davnini Draš Katalenić, kako se Dudek zapravo zove, namjeravao je otići u Njemačku. Zapravo, nije to želio sam Dudek nego njegova Rega, ili Regica (glumica Smiljka Bencet).

Njegova dobrota i privrženost čitali su se kao poslušnost i glupost. Supruga Regica stupila je, naime, u kontakt s Dudekovim stricem Joškom Kukecom, pa je suprug samo trebao otputovati i postati jedan od tisuća i tisuća gastarbajtera. A Gruntovčani su komentirali: “No, i z jenim Dudekom se bu Nemačka puno zapomogla”. Što se više bližio njegov odlazak u Njemačku, sve je veću pažnju poklanjao gospodarstvu. Radio je kao da nikad neće otputovati: “O Isusek. Isusek!”, uzviknuo je zastavši kod jednog čokota. “Pa ti si mi siromaček, čistam gotov”. To je taj lik, “dušica od čovjeka”, koga je glumac Sagner utjelovio toliko zdušno.

U najnakladnijem dnevniku onoga vremena pisao sam, 13. svibnja 1976., o svršetku emitiranja “Gruntovčana”. Osim knjige izašla je i gramofonska ploča dua Dudeka i Regice, a izdala ju je RTV Ljubljana. Na njoj su bila dva dijaloga: “Zakaj je temu tak” i “Nemrem bez doma”. I na ploči su bila jedino imena iz TV serije, nije bilo i imena glumaca. To se znalo, Dudek je bio Sagner, nitko drugi.

Gruntovec je mali svemir našeg suvremenog življenja, protkan problemskim stanjima kako seoske, tako i gradske okoline, bilježio sam u tom danas požutjelom tekstu. Doživio sam Dudeka kao muža u ženskoj odjeći a Regicu kao ženu u muškoj odjeći.

U ovom času, času odlaska sjajnog glumca Martina Sagnera, ostaje nam njegovo utjelovljenje Dudeka, zapravo dobrog srca. Koje jednako nedostaje, baš kao onda. Bez obzira govori li kajkavski ili čakavski.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 19:13