EVA ILLOUZ

KAKO JE ZNANSTVENICA SPECIJALIZIRANA ZA LJUBAV NAPUNILA HNK Današnji pogled na ljubav uvjetuje - kapitalizam

 Damjan Tadić / EPH
Eva Illouz autorica je nekoliko svjetskih hitova prevedenih na 15 jezika, a uz njezino prvo gostovanje u Hrvatskoj izdavačka kuća Planetopija objavila je njenu knjige "Hladna intimnost: kako smo stvorili emocionalni kapitalizam" i "Hard core romansa: Pedeset nijansi sive, bestseleri i društvo"

- Nažalost, Valentinovo, Dan zaljubljenih, postao je komercijalizirana zabava, koja ne ide bez trošenja. Treba kupiti poklon, karte za kino, putovanje ili platiti večeru u restoranu... - rekla ja u subotu u HNK u sklopu Filozofskog teatra Eva Illouz, jedna od najznačajnijih sociologinja današnjice, čija je znanstvena specijalnost i strast - ljubav.

Stoga nije ni čudo što joj se prva knjiga zove "Zašto ljubav boli", i zašto ju je uprava HNK Zagreb pozvao da upravo ona uoči Valentinova popuni "prostor" Filozofskog teatra koji je opet ispunio - mladom publikom u najvećem broju do sada - veliku dvoranu HNK.

Eva Illouz rođena je u Fesu u Maroku, a veći dio života provela je u Francuskoj. Gostujuća je profesorica uglednih sveučilišta, redovita profesorica na hebrejskom sveučilištu u Jeruzalemu, a od 2006. prva je žena predsjednica prestižne Akademije vizualnih umjetnosti i dizajna Bezalel u Jeruzalemu.

Eva Illouz i Srećko Horvat (foto: Damjan Tadić / EPH)

U subotu navečer uspoređivala je pojam zaljubljenosti u ranijim stoljećima od, primjerice, Petrarce ili junakinja Jane Austen ili sestara Bronte, i današnju posvemašnju konzumerizaciju ljubavnih trenutaka. Oni sad podrazumijevaju "izlaske" (u 19. stoljeću parovi nisu "izlazili",) konzumaciju u svakom trenutku, kao i kič pojam nužne romantike: fini restoran, prigušena svjetla, lagana muzika u daljini.

Djevojčica od sedam godina, koja je izjavila da bi voljela da njena ljubav bude "romantična", tu riječ opisala je upravo tako, a za sve, nimalo neočekivano, Illouz je optužila televiziju i druge javne medije, koji sapunicama, reklamama... od najranije dobi truju mlado biće. I mlada supruga, nezadovoljna u braku, smatra da bi ga popravilo "kad bi ona muž i ja imali više romantičnih trenutaka".

Naravno, sve su to tek povezanosti društvenih okolnosti, kapitalizma konkretno pa je, zapitana kako bi izgledala ljubav koja ne bi bila povezana s društvenim uređenjem, odgovorila da to i ne može zamisliti, odnosno da je - nemoguća.

Eva Illouz autorica je nekoliko svjetskih hitova prevedenih na 15 jezika, a uz njezino prvo gostovanje u Hrvatskoj izdavačka kuća Planetopija objavila je njenu knjige "Hladna intimnost: kako smo stvorili emocionalni kapitalizam" i "Hard core romansa: Pedeset nijansi sive, bestseleri i društvo".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 12:37