PROMOCIJA KNJIGE

KAKVE KORISTI OD FILOZOFIJE? Profesor filozofije koji je dočekao mirovinu u Londonu pita se pitanje svih pitanja

AUTOR:
  • Jutarnji.hr

 • OBJAVLJENO:
 • 21.09.2017. u 18:26

 • Vjekoslav Skledar / HANZA MEDIA

  Predrag Finci u svojoj novoj knjizi postavlja pitanje na koje su mnogi tražili odgovor: kakva je koristi od filozofije? U svojim razmišljanjima autor govori o radosti mišljenja, o nuždi filozofiranja i ukazuje na stalnu otvorenost i aktualnost filozofskih pitanja.

   

  Finci u svojoj "Koristi filozofije" polazi od jednog konkretnog događaja, koji mnogi pamte, i najprije diskutira pitanja svjedočenja i različitih interpretacija događaja, a potom diskutira što je događaj kao filozofski (ontološki i metafizički) pojam.

   

  Prvom poglavlju slijede poglavlja o negativnom, od pojma negacije u filozofiji do opisa i analize „negativne osobe“. U trećem poglavlju autor razmatra što je „granična situacija“, što su presudni momenti ljudskog života i koliko takva iskustva mijenjaju ljudski život. U poglavlju o filozofskom pitanju bîti Finci pokazuje da je potraga za suštinom ustvari potraga za istinom fenomena i samog postojanja. U završnom poglavlju riječ je o bezdanu i horizontu, o privremenom i trajnom, o nastajanju i nestajanju, dakle o temeljnim pitanjima ljudske egzistencije. Zato se autor na kraju vraća pitanjima koja postavlja na samom početku knjige: što je priroda filozofskog mišljenja? Kako i koliko filozofija može biti voditelj u osobnom životu? Kakva je i što je korist filozofije?

   

  Predrag Finci je do sada objavio devetnaest knjiga, a "Korist filozofije" je šesta knjiga koja mu je izašla kod zagrebačkog izdavača Izdanja Antibarbarus. Predstavljanje ove knjige i razgovor s autorom održat će se u petak 22. rujna od 19 sati u prostorijama Izdanja Antibarbarus (Zvonarička 3). O knjizi će govoriti dr. sc. Goran Gretić, autor dr. sc. Predrag Finci i urednica Simona Goldstein.

   

  Predrag Finci je rođen 1946. godine u Sarajevu. Filozofiju je studirao u Sarajevu i Parizu, te na studijskom boravku u Freiburgu. Magistrirao je 1977, a doktorirao 1981. Bio je profesor na Filozofskom fakultetu u Sarajevu, a od 1993. živi u Londonu, gdje je do odlaska u mirovinu 2011. godine radio kao slobodni pisac i gostujući istraživač na UCL-u (University College London).

  Izdvajamo