MINISTARSTVO KASNI

Kaos u knjižarskom sektoru: Izdavači u panici zbog kašnjenja potpora, otkupi i dalje na čekanju

 Dragan Matić / CROPIX

I ovakve kakve jesu, smanjene, potpore Ministarstva kulture izdavačima kasne. Nakon što su se neki od njih javno požalili da ni ugovori, a kamoli novac, još nisu stigli, ovih je dana Ministarstvo počelo s isplaćivanjem. Ivan Sršen iz izdavačke kuće Sandorf kaže da su ugovor potpisali i čekaju isplatu.

- Svako tko radi u izdavaštvu pogođen je i atmosferom i materijalnom situacijom - primjećuje. - Imamo bolji izdavački program nego ikada, pripreman je dugo, pa nismo mogli dopustiti da nas ova kašnjenja i smanjivanja ometu. No, upustili smo se u veliki rizik. Za ovu vrstu djelatnosti potrebna je stabilnost koja jamči relativno miran rad, budući da se u izdavaštvu planira dvije-tri godine unaprijed. Ako ne znamo hoće li se ista vrsta literature podupirati sljedeće godine ili dvije, kako ćemo graditi plan - kaže Sršen.

Knjižnice

U Nakladi Ljevak još nisu primili poziv iz Ministarstva za potpisivanje ugovora. Direktorica Petra Ljevak kaže da su "trenutno u nekoj vrsti statusa quo, proizvodnja je usporena ili djelomice zaustavljena, što stvara niz problema, jer ne možemo ispoštovati rokove prema autorima, prevoditeljima, lektorima i drugim suradnicima, prema tiskari, ni u smislu plaćanja ni u smislu odrađivanja nekih od planiranih projekata... Nedostatak sredstava rezultira i plaćanjem kamata, dizanjem novih kredita, a sredstva koja su od Ministarstva odobrena, s obzirom na to da dolaze ovako kasno, ne vrijede jednako koliko bi vrijedila da su bila isplaćena na početku godine."

Ljevak je u prvih šest mjeseci 2016. smanjio planirano za 20 posto. - Smanjujemo proizvodnju već nekoliko godina, ali jedno je kad planski smanjujete, a drugo kad to radite ovako, kad ne možete ići u projekt za koji ste već potpisali ugovor - upozorava Ljevak

Osim što potpore kasne, situaciju dodatno otežava i činjenica da Ministarstvo nije otkupilo niti jednu knjigu za biblioteke. Dosad se u ovo doba godine obično već išlo u drugi godišnji otkup.

Jedina preostala članica Vijeća, Jasna Kovačević, kaže da je, vezano uz otkup, nitko nije zvao.

- Ovo je prvi put otkako pratim da nemamo Vijeće i da nije evaluiran niti jedan otkup knjiga za knjižnice - komentira predsjednik Zajednice nakladnika i knjižara Mišo Nejašmić.

Novo vijeće

- Ministar može reći da je Vijeće dalo ostavke, ali činjenica je da ga mjesecima nije sazvao da popriča s njima. Sjedio je i čekao zakonski rok da može oformiti novo Vijeće, koje će po ubrzanom postupku i svojstvenim političkim kriterijima evaluirati pristigle naslove za otkup - dodaje.

U Ministarstvu kažu da će, kako se i očekivalo, o otkupu odlučivati novo Vijeće, za formiranje kojeg se natječaj zatvara 17. lipnja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 04:04