KAKO BITI HIPSTER

'KNJIŽEVNA GROUPIE' Humoristični panoptikum književnosti, kulture i politike

 

U pogovoru ovoj “živopisnoj satiri hrvatskog kulturno-političkog života dvijetisućitih” Pero Kvesić, omladinski klasik 70-ih, časti je i diže na vlastitu i na razinu značaja koju je 80-ih ostvario Davor Slamnig za generaciju Zvečke. Za pisca Svirca, koji se predstavlja za provincijalca iz Đakova, kaže da je izmišljotina “književnika čije ime ima inicijale Ž. Š.”

Tzv. Svirac odmah kreće u akciju, pa na prvoj strani mimo Stojke, svoje drage, spominje Tomislava Čadeža. Slijedi kultni Limb, u koji već na drugoj strani smješta Deana Dudu, Viktora Ivančića i Roberta Perišića. Poglavlje posvećuje spisateljici Julijani Matanović koja se, navodno, udala za njegova imenjaka Pavla Pavličića, ignorirajući Svirčevu naklonost. Vidi se da čita, pa “pljuje” “crnokronikaša Remetina”, amaterskog istražitelja u više “Pavlovih” djela. I gleda TV-seriju “Kalifornikacija”.

U drugom poglavlju, nazvanom “Plameni inkvizitor”, Svirac se baca na kustosa Feđu Gavrilovića i na kćerku Enesa Čengića. To sve zbog pet svezaka Krležine “Panorame” koju je dobio na dar. Na idućoj strani “nadiru” bivši ministar Fred Matić, Bojan Glavašević i Milorad Pupovac. Dakako, riječ je o braniteljskom šatoru u Savskoj.

Dalje dolaze: Darko Hudelist, Vladimir Šagadin, zatim Oliver Frljić, Mani Gotovac, Velimir Visković, Ante Tomić i drugi; “svi” najviđeniji u svojim disciplinama. Šalama na naslovnici i poleđini - Nacionalni bestseler, 100% bestseler - fali: “Čitajte hrvatsko”.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 11:49