NOVI ROMAN VEDRANA KUKAVICE

KULTUROLOŠKE RAZLIKE Onoj Hrvatskoj koja je odrasla na ilovači teško je povjerovati da se može istodobno i galamiti i razmišljati

Vedran Kukavica
 Goran Mehkek / CROPIX
 

ZAGREB - Roman Vedrana Kukavice "Mlada misa", u kojem autor propituje kulturološke razlike Zapada i tranzicijskih prostora, objavila je zagrebačka nakladna kuća AGM.

Kukavica podsjeća kako je u svom prvom romanu "Ja nisam Švabo" propitkivao potragu za biološkim i kulturološkim očinstvom, granicama naslijeđivanja, rubove identiteta suvremenih plemena, što njemačkih što batinačkih.

Sad me, ističe, u "Mladoj misi" zanima mogućnost zakretanja našim životom tj. možemo li izbrisati svoju prošlost i pokrenuti, što bi rekli političari, "clean start".

U "Mladoj misi" pitamo se: može li naš internacionalac Marijan Maćun Ćivara - CroCum steći ponovno onu nespretnost adolescenta, gledati zalazak sunca ponad Golog briga, hodati kroz Veliku Batinu držeći se za rukicu sa Žaklinom, napominje autor i dodaje kako propituje može li se ono tjelesno, ona CroCumova vještina, nešto kažu instinktivno i jače od nas, zatajiti i zatomiti?

Autor pogovora književnik Ratko Cvetnić ističe kako roman "Mlada misa", objavljen potkraj prošle godine, predstavlja svojevrstan nastavak romana "Ja nisam Švabo" te podsjeća kako se fabula romana temelji na povratku Eugena Ude Schlägera u Batinu, maleno izolirano mjesto u Dalmatinskoj zagori.

On je, naglašava, u prvom dijelu tražio biološkoga oca, a sad pokušava pridobiti naklonost djevojke s kojom je tada imao avanturu nakon koje je rodila njihovo dijete.

"Njihov međuodnos je u drugom planu romana", piše Cvetnić i dodaje kako je glavni lik "Mlade mise" Marijan Maćun Ćivara, umirovljeni porno-glumac, umjetničkoga imena CroCum koji se vraća kući u potrazi za mogućnošću življenja ispočetka, ponovnoga otkrivanja ljubavi, zadobivanja poštovanja i promicanja solidarnosti koja nam izmiče u globaliziranom svijetu individualne kompetitivnosti.

Cvetnić smatra kako roman propituje kulturološke razlike Zapada i tranzicijskih prostora.

Ocjenjuje da Kukavica svoju grotesku gradi s dva kraja morlačkoga registra - onoga glasnoga i onoga ispod glasa. "Za onu Hrvatsku koja je odrasla na ilovači teško je povjerovati da može istodobno i galamiti i razmišljati", tvrdi Cvetnić i dodaje kako u "Mladoj misi" ima obilje aforističnih trenutaka.

Vedran Kukavica rođen je 1965. u Imotskom. Bavi se novinarstvom. Urednik je Hrvatskoj televiziji. Dosad je objavio roman "Ja nisam Švabo".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 04:41