ILICA: Q'ART

KVARTOVSKA KNJIŽARA Kako objaviti svoju knjigu i zašto se ne treba sramiti onoga što čitamo?

 Projekt Ilica

Program u sklopu festivala Ilica: Q'ART koji se pod nazivom'Knjige u potrazi za izlozima i izgubljenim čitateljima' još danas i sutra održava u Ilici 87, organizira niz zanimljivih događanja vezanih uz knjigu i čitanje.

Tako u organizaciji udruge Knjižni blok - inicijativa za knjigu danas u 17 sati književna kritičarka Vanja Kulaš vodi razgovor s posjetiteljima o knjizi Margaret Atwood 'Sluškinjina priča' i istoimenoj TV seriji.

Od 18 sati održava se radionica za djecu 'Pričam ti priču' s čitanjem poznatih slikovnica u izdanju Planetopije (Zen panda, Vuk koji je ispao iz knjige, Plavetni kit, Medo koji voli grliti, Čarobne svjetiljke).

Za sve one koji bi željeli objaviti svoju knjigu a ne znaju kako, spisateljica i poduzetnica Lea Brezar će u 19 sati u sklopu radionice govoriti o prednostima i zamkama samoizdavaštva te će prenijeti svoja iskustva.

Je li književna preporuka imperativ ili usmjeravanje i postoje li više ili manje vrijedne knjige? Zašto se ne treba sramiti onoga što čitamo, zašto je važno zauzeti stav i voljeti knjigu, čak i kada se drugi u njoj ne mogu pronaći? Kako o tim knjigama napisati ono što doista misliš i kako te to mišljenje može dovesti do nekih zbilja prekrasnih iskustava? Razgovor o tim pitanjima vodi sutra u 19 sati blogerica (Pročitaj to), književna kritičarka i književna urednica Petra Miočić.

Zaključni razgovor i druženje u sklopu Kvartovske knjižare održava se u petak u 20 sati, na temu zaboravljenih zagrebačkih knjižara Hartmman, Kugli i Ćelap. Te su knjižare od druge polovine 19. stoljeća pa do 1948. godine bile centri ne samo knjiške kulture već i puno šire i više od toga – okupljališta intelektualaca, rasadnici znanja i kulturna središta za sve Zagrepčane – male i velike. U turističkim vodičima navedene su kao mjesta koja posjetitelji ne smiju propustiti vidjeti. Danas su zaboravljene, a prostori u kojima su nekada carevale knjige danas su pretvoreni u nešto posve drugo. U razgovoru sudjeluju Čedomir Višnjić, Dubravka Petek i moderatorica Sanja P. Goldstein.

Danas i sutra, u sklopu humanitarne akcije koju zajednički provode Rotaract Club Zagreb 1242 i Knjižni blok, prikupljaju se knjiga za žene i djecu žrtve nasilja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 11:42