RAKETA OD KNJIGA

LANSIRANA NOĆ KNJIGE Blaženka Divjak: 'Poticanje kulture čitanja izuzetno je važno i za razvoj sustava obrazovanja'

Monistrice Nina Obuljen Koržinek i Blaženka Divjak
 Davor Pongračić / CROPIX
 

ZAGREB - Sudbina knjige u digitaliziranom svijetu budućnosti, kao jedno od ključnih pitanja našega sutra o kojemu moramo planski i sustavno promišljati već danas, tema je manifestacije Noć knjige 2018., čiji je početak u ponedjeljak u Zagrebu svečano obilježen "lansiranjem" rakete sagrađene od knjiga kao simbolične poruke kakvu budućnost želimo – onu sagrađenu od knjiga.

Tradicionalnom svečanom otvorenju u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici (NSK) u Zagrebu nazočile su i ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek te ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak.

Kao izaslanica predsjednika vlade Andreja Plenkovića okupljene je pozdravila ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek. Čestitala je svim autorima, urednicima, prevoditeljima, kritičarima, knjižničarima, knjižarima, nakladnicima, i iznad svega čitateljima – Dan hrvatske knjige, obilježen u nedjelju 22. travnja, kao i Svjetski dan knjige i autorskih prava, koji se obilježava 23. travnja.

Zagreb, 230418.
Nacionalna i sveucilisna knjiznica.
U povodu Medjunarodnog dana knjige i autorskih prava te Dana hrvatske knjige svecano se otvara Noc knjige, manifestacija koja proteklih sedam godina potice citanje i razgovore o vaznosti knjige u suvremenom drustvu. S temom - Buducnost knjige -  ovogodisnja Noc knjige odrzava se u tristotinjak gradova i mjesta diljem Hrvatske.
Foto: Davor Pongracic / CROPIX
Davor Pongračić / CROPIX

Podsjetila je kako je riječ o dvama iznimno važnim datumima u povijesti hrvatske i svjetske književnosti a vezani su uz dovršetak "Judite" Marka Marulića (1501. godine), prvoga umjetničkog epa spjevanog na hrvatskome jeziku, djela koje se smatra nultom točkom hrvatske književnosti, te dan smrti (1616.) svjetskih književnih velikana Miguela de Cervantesa i Williama Shakespearea.

Ministrica je ocijenila kako je slogan Noći knjige 2018. – "Bez panike!" vrlo ohrabrujuća poruka, "jer se aktivnostima manifestacije na simboličan način vraća dostojanstvo knjizi, a čitanje stavlja u fokus kao poželjnu i prestižnu aktivnost".

"Kad govorimo o budućnosti knjige, čvrsto sam uvjerena da ima mjesta za optimizam unatoč tome što smo često 'bombardirani' negativnim vijestima o krizi u književno-nakladničkoj branši, o tome kako mi Hrvati malo čitamo i ne kupujemo knjige", rekla je Obuljen Koržinek.

Podsjetila je da je prije nekoliko mjeseci Vlada usvojila Nacionalnu strategiju poticanja čitanja čije je donošenje najavljeno na prošlogodišnjem izdanju Noći knjige. Do kraja ove godine bit će raspisan i poseban natječaj iz sredstava Europskog socijalnog fonda namijenjen upravo provedbi dijela mjera iz Akcijskog plana Strategije za poticanje čitanja, rekla je.

Ministrica je pohvalila napor Zajednice nakladnika i knjižara u upravljanju krizom koja je propašću najvećeg knjižarskog lanca Algoritma prošle godine uzdrmala tržište. Kako bi pomoglo oporavku, Ministarstvo kulture napravilo je dodatni napor i gotovo udvostručilo proračun za otkup knjiga, a u suradnji s Ministarstvom gospodarstva pokrenut je i ad-hoc natječaj za Poduzetništvo u kulturi s ciljem poboljšanja likvidnosti u cijelom sektoru, kazala je Obuljen Koržinek.

Također, ministarstvo u suradnji sa Zajednicom nakladnika i knjižara i drugim udrugama planira i za sljedeću godinu pripremiti niz mjera vezano uz potpore i otkup s ciljem jačanja tržišta knjiga i suzbijanja neetičnih praksi.

Vitalnost manifestacije Noć knjige pokazuje kako je ona već postala brendirani hrvatski kulturni proizvod, zaključila je ministrica, te pozvala sve građane na druženje s knjigom i književnosti, "i to ne samo danas, nego kad god i gdje god je to moguće - jer, kako je rekao naš velikan Tin Ujević: 'Knjiga nije hrana, ali je poslastica'".

Divjak: Budućnost knjige aktualna tema i za razvoj sustava obrazovanja

Ministrica Blaženka Divjak istaknula je kako je poticanje kulture čitanja, što je glavni cilj Noći knjige, izuzetno važno i za razvoj sustava obrazovanja te u sklopu kurikularne reforme.

"Trebamo poticati naše učenike, studente, da čitaju i da čitaju ono što će im promijeniti život na bolje, bez obzira je li to u profesionalnom smislu ili da razumiju i kritički promišljaju svijet oko sebe ili jednostavno zato da budu plemeniti i da razviju svoj potencijal za sreću u životu", kazala je Divjak.

U tom kontekstu, napomenula je, osobito joj je drago što je njezino ministarstvo ove godine značajno povećalo izdvajanje iz proračuna za opremu školskih knjižnica, te s 12 milijuna kuna posebno financira znanstvenu knjigu.

Divjak je posebno pozdravila uključivanje velikog broja školskih ustanova u program Noći knjige 2018., te čestitala svim učenicima koji su sudjelujući u različitim natjecanjima vezanim uz Noć knjige osvojili razne nagrade.

Napomenula kako je posebno veseli tema sedme Noći knjige, "a to je budućnost knjige": "Ta je tema vrlo aktualna i u smislu reformi koje imamo u obrazovanju i kako vidimo knjigu u digitalnom dobu i kako je vidimo u novom konceptualnom dobu koje slijedi".

Ministrica je nadalje izrazila uvjerenje da knjiga u tiskanome obliku neće nestati: "Sigurna sam da će svi novi mediji koji se pojavljuju – digitalne knjige i čitači knjiga – i papirnata knjiga imati dobar suživot. Osim priče, papirnata knjiga hrani i druga naša osjetila. Ali isto tako moramo cijeniti da elektronička knjiga daje neke druge mogućnosti, na primjer, da ju možemo i čuti, a da ne spominjemo da u digitalnom čitaču možemo pohraniti stotine knjiga", rekla je Divjak.

Zagreb, 230418.
Nacionalna i sveucilisna knjiznica.
U povodu Medjunarodnog dana knjige i autorskih prava te Dana hrvatske knjige svecano se otvara Noc knjige, manifestacija koja proteklih sedam godina potice citanje i razgovore o vaznosti knjige u suvremenom drustvu. S temom - Buducnost knjige -  ovogodisnja Noc knjige odrzava se u tristotinjak gradova i mjesta diljem Hrvatske.
Foto: Davor Pongracic / CROPIX
Davor Pongračić / CROPIX

"Knjiga nam omogućuje dublje uranjanje i osobni doživljaj puno više i puno značajnije od bilo kojeg drugog medija i zbog toga je važno poticanje čitanja i u školama. Digitalizacija i digitalna transformacija škola tome sigurno doprinosi", ocijenila je, te najavila nastavak sinergije među resornim ministarstvima u daljnjim naporima usmjerenim na poticanje čitanja.

Sinergijom do boljeg sutra

Organizatori Noći knjige su Zajednica nakladnika i knjižara Hrvatske gospodarske komore, Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu, Knjižnice grada Zagreba, Knjižni blok – Inicijativa za knjigu, Udruga za zaštitu prava nakladnika – ZANA, portal za knjigu i kulturu Moderna vremena i Hrvatska udruga školskih knjižničara.

Koordinator cjelokupnog programa je NSK, čija je ravnateljica Tatijana Petrić istaknula kako se važnost i značaj te manifestacije očituje i u kontinuiranom rastu broja sudionika.

"Broj uključenih raste iz godine u godinu, a s njima i naš optimizam kad su u pitanju knjige i čitanje", rekla je Petrić. "Naši su pogledi usmjereni prema budućnosti. Zamišljamo je kao mjesto i vrijeme u kojemu će svi rado posezati za knjigom, u kojemu će knjiga biti dostupna svakome. Danas ćemo barem na trenutak živjeti takvu budućnost", dodala je.

Noć knjige 2018. održava se u čak 284 grada i mjesta diljem Hrvatske, u njoj sudjeluje više od 625 knjižnica, knjižara, nakladnika, odgojno-obrazovnih ustanova, kulturno-informativnih centara i drugih sudionika, koji su pripremili preko 1130 programa i akcija na zajedničku temu "Budućnost knjige".

Član Organizacijskog odbora Nenad Bartolčić, predsjednik udruge Knjižni blok i glavni urednik portala Moderna vremena, izrazio je posebno zadovoljstvo ostvarenom sinergijom svih uključenih "bez koje sve ovo ne bi bilo moguće": od autora, prevoditelja, pisaca i ilustratora, preko urednika, izdavača, knjižara, knjižničara, do novinara, strukovnih udruga i institucija - ali, prije svega čitatelja.

"Ta je umreženost primjer na koji bi način Hrvatska trebala brinuti o knjizi i čitanju kao i o kulturi i obrazovanju. U organizaciji programa sudjeluje nekoliko tisuća knjigoljubaca; pokrili smo i kopno i otoke, povezali Hrvatsku i učinili da ona barem danas liči na ono što bismo uvijek željeli: na zemlju znanja", rekao je Bartolčić.

Zagreb, 230418.
Nacionalna i sveucilisna knjiznica.
U povodu Medjunarodnog dana knjige i autorskih prava te Dana hrvatske knjige svecano se otvara Noc knjige, manifestacija koja proteklih sedam godina potice citanje i razgovore o vaznosti knjige u suvremenom drustvu. S temom - Buducnost knjige -  ovogodisnja Noc knjige odrzava se u tristotinjak gradova i mjesta diljem Hrvatske.
Na fotografiji: Nenad Bartolcic.
Foto: Davor Pongracic / CROPIX
Davor Pongračić / CROPIX
Nenad Bartolčić

Istaknuo je kako se ovogodišnjom temom "Budućnost knjige" i sloganom "Bez panike!" želi potaknuti na promišljanje o budućnosti knjige i promišljanje njezine povezanosti sa znanošću, s izumima, inovacijama, s novim formatima i novim tehnologijama.

Umjesto okretanja prošlosti, u središte zanimanja stavili smo kako ta tehnologija mijenja naše živote, utječe li na položaj knjige i čitanja, rekao je, te poručio: "Želimo vjerovati da hrvatska knjiga neće završiti na marginama interesa hrvatskog društva. Manifestacija Noć knjige pokazuje da se može, da se s mnogo rada, pa i s nevelikim financijskim sredstvima, može puno toga dobroga pokrenuti", poručio je Bartolčić.

Raketa od knjiga

Simboličnim odbrojavanjem i lansiranjem rakete napravljene od knjiga, Noć knjige 2018. inaugurirao je predsjednik Zajednice nakladnika i knjižara Mišo Nejašmić, poručivši kako je to skroman način da se pokaže "gdje bi htjeli naše društvo u budućnosti vidjeti".

Zahvalio je svim sudionicima Noći knjige 2018., "njih 7,5 tisuća profesionalaca koji danas rade na tome da promiču knjigu i čitanje u našem društvu".

"Noć knjige služi kako bismo jednom godišnje napravili inventuru i da vidimo kako se mi kao društvo odnosimo prema knjizi i navici čitanja", rekao je Nejašmić

Kao i svake godine, i ova Noć knjige donosi brojne akcije i popuste u knjižarama i antikvarijatima diljem Hrvatske. Zahvaljujući donacijama nakladnika manifestacija ponovo ima humanitarni karakter – ove godine knjige će besplatno biti podijeljene ženama i djeci u sigurnim kućama za žrtve nasilja.

U suradnji s Hrvatskim željeznicama i Jadrolinijom, knjigama je i ove godine prokrčen put do prigradskih vlakova na području Zagreba i okolice, te putnika svih triju plovnih područja Jadrolinije, od sjevera do juga Jadrana, koji mogu uživati u emitiranju audiopriča/zvučnih knjiga za djecu. Audiopriče je ustupio Croatia Records iz svoje edicije "Bakine priče".

Najviše sudionika i ove je godine u Zagrebu – 275, a organizatori su posebno ponosni na činjenicu da se svojim programima u manifestaciju ove godine uključilo čak 188 osnovnih škola. Predstavljanja knjiga, javna čitanja, druženja s autorima, radionice i svi ostali najavljeni programi u Zagrebu će biti praćeni i 3D projekcijom na fontanama ispred NSK, nad kojima će ove godine, od 20 do 23 sata, letjeti astronaut.

Da je budućnost mjesto i vrijeme u kojima bi knjiga trebala biti dostupna svima trebala bi pokazati i izložba "Ugovor iz Marakeša: zašto je važan?!", otvorena u sklopu svečanog lansiranja Noći knjige u NSK-u. Izložba je plod suradnje Hrvatskoga knjižničarskog društva, Hrvatske knjižnice za slijepe i NSK, a njome se želi ukazati na važnost primjene Ugovora iz Marakeša u RH, kako bi se omogućila jednaka dostupnost knjiga i za osobe koje su slijepe ili slabovidne i one koje imaju teškoća u čitanju.

Proglašena su i tri najbolja rada natječaja za ilustracije i likovne radove "Ubaci knjigu u vremenski stroj!" u suradnji s Hrvatskom udrugom školskih knjižničara.

U sklopu svečanosti otvorenja također je inauguriran projekt "Prijatelj knjige", kojemu je cilj skrenuti pozornost na one kojima rad s knjigom nije primarna djelatnost a koji svojim aktivnostima promiču knjigu i čitanje – klubove, kafiće, hotele, restorane i slično. Sva takva mjesta koja organiziraju najmanje pet promocija knjiga ili srodnih događaja godišnje, koji u svojem prostoru ima postavljenu policu s knjigama ili je sudjelovao u manifestaciji Noć knjige, dobit će dvojezični certifikat kojim se potvrđuje status 'prijatelja knjige'.

Realizaciju programa financijski su pomogli Udruga za zaštitu prava nakladnika ZANA, Grad Zagreb i Ministarstvo kulture, podržava ga Odjel za UNESCO pri tom ministarstvu, a održava se pod pokroviteljstvom Vlade RH.

Noć knjige 2018. po peti se put istodobno održava i u Sloveniji i Crnoj Gori, te u Bosni i Hercegovini.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 16:18