NOVI PRIJEVOD

'LJETO' K. O. KNAUSGARDA: Izašla zadnja knjiga Enciklopedije godišnjih doba

Karl Ove Knausgård

OceanMore upravo je objavio “Ljeto”, posljednju knjigu kvadrilogije Enciklopedija godišnjih doba (“Jesen”, “Zima”, “Proljeće”, “Ljeto”) Karla Ovea Knausgårda. “Ljeto” je, kao i obiman heksalog “Moju borbu”, koja je Knausgårda učinila čitanim širom svijeta, na hrvatski prevela Anja Majnarić.

Kritičari kažu da je Enciklopedija godišnjih doba svojevrstan vrhunac Knausgårdova književnog stvaranja. Riječ je o mozaiku zapisa i eseja u kojima norveški autor pripovijeda o malim, velikim, bitnim i nebitnim momentima, pojavama, stvarima koje podrazumijevamo, držimo da su tu možda oduvijek i zauvijek, ali o njima rijetko razmišljamo.

Govori, među ostalim, o ljudskoj naravi, o svakodnevici koja mora da je nešto više od rutine... “Ljeto” je mješavina zapisa iz dnevnika, izbor osobnih momenata naizgled upućenih najmlađoj kćeri i fikcije smještene u doba Drugog svjetskog rata nastale na temelju onoga što je autoru pripovijedao njegov djed.

U prijašnjim knjigama svoje Enciklopedije Knausgård je pisao eseje o raznim temama, od nekih posve općih i vidljivih, do tema i detalja koji su oduvijek oko nas ali koje rijetko zamjećujemo. U sličnom tonu pisano je i “Ljeto”.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 06:11