KRASZNAHORKAI, HAN KANG...

MAN BOOKER INTERNATIONAL Širi izbor knjiga koje konkuriraju za nagradu potvrđuje dobar ukus hrvatskih izdavača

Han Kang
 REUTERS

Južnokorejska spisateljica Han Kang i mađarski pisac László Krasznahorkai, dobitnici nagrade Man Booker International, ponovno su se našli u širem izboru te velike književne nagrade.

Žiri je od 108 pristiglih knjiga odabrao 13 najboljih, među kojima se krije i ovogodišnji laureat koji će biti proglašen u svibnju.

Ostali pisci i spisateljice čiji su se romani našli na tzv. longlist su: Francuskinje Laurent Binet i Virginie Despentes, Španjolci Javier Cercas, Antonio Muñoz Molina i Gabriela Ybarra, Njemica Jenny Erpenbeck, Austrijanac Christoph Ransmayr, Iračanin Ahmed Saadawi, Argentinka Ariana Harwicz, Poljakinja Olga Tokarczuk i Tajvanac Wu Ming-Yi. Dakle, među 13 autora čak je sedam spisateljica.

Ističe se da su knjige žanrovski raznovrsne, od horor romana “Frankenštajn u Bagdadu” Ahmeda Saadawija do priče o afričkim tražiteljima azila “Go, Went, Gone” Jenny Erpenbeck.

“Sedma funkcija jezika” Laurent Binet prošle je godine objavljena i na hrvatskom, u izdanju Frakture, baš kao i vrlo popularni Cercasov “Prevarant”. Vjerni hrvatski izdavač Lászla Krasznahorkaija je OceanMore, koji je prošle godine objavio i nominiranu knjigu “Svijet ide dalje”. Isti izdavač objavio je i roman u dva toma “Vernon Suboteks” Virginie Despentes.

Hena com je upravo objavio Bookerom nagrađenu “Vegetarijanku” Han Kang, koja sad konkurira s romanom “The White Book”. Christopha Ransmayra na hrvatskom objavljuje Leykam international, no roman “Leteća planina” zasad postoji samo u izdanju beogradske Geopoetike. Olga Tokarczuk često je prevođena i može se naći kod više izdavača u regiji, a u Bookerovom izboru je s knjigom “Beguni”.

- Mislim da trebamo skinuti kapu svim neovisnim izdavačima. Prijevodi dosta koštaju, a njima je teže i objaviti i prodati knjige. No, mislim da čitalačko tijelo za stranu književnost raste i to je odlična stvar. Uvijek smo na neki način bili otok koji gleda u svijet, a sad svijet dolazi k nama i to na različite načine. To je prekrasno - rekla je Lisa Appignanesi, koja je ove godine na čelu žirija.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 02:00