PRIZNANJE KNJIŽEVNICAMA

Margaret Atwood i Bernardine Evaristo nagrađene književnom nagradom Booker za 2019.

    AUTOR:
  • OBJAVLJENO:
  • 15.10.2019. u 18:51

Margaret Atwood poses with Bernardine Evaristo after jointly winning the Booker Prize for Fiction 2019 at the Guildhall in London, Britain October 14, 2019. REUTERS/Simon Dawson
REUTERS

Margaret Atwood i Bernardine Evaristo

Kanadska spisateljica Margaret Atwood i britanska autorica Bernardine Evaristo nagrađene su književnom nagradom Booker za 2019. godinu, odluka je peteročlanog žirija.

Atwood je nagradu osvojila za roman "Testimonials" (Svjedočanstva), nastavak romana "Sluškinjina priča", po kojemu je snimljena i popularna televizijska serija, a Evaristo za djelo "Girl, Woman, Other", zbirku priča o dvanaest žena čiji se životni putevi isprepleću.

Radnja knjige "Testimonials" događa se 15 godina nakon posljednje Offredine scene iz "Sluškinjine priče", a pripovijedaju je tri ženska lika. Prva knjiga datira još iz 1985. i prodana je u osam milijuna primjeraka samo na engleskom jeziku.

Evaristo (60), prva crnkinja nagrađena Bookerom kazala je da je "apsolutno oduševljena što dijeli nagradu s Margaret Atwood".

U uži izbor nominiranih za Booker Award za najbolji roman godine uvršteno je šest autora čiji su radovi objavljeni u Velikoj Britaniji na engleskom jeziku.

Uz Margaret Atwood i Bernardine Evaristo, bili su to Salman Rushdie, Chigozie Obioma, Lucy Ellmann i Elif Shafak.

Više na Jutarnjem...


Izdvajamo