FESTIVAL KOD GROŽNJANA

NA OVOGODIŠNJIM 'ŠUMSKIM PJESNICIMA' POEZIJA SE GOVORILA DO KASNO U NOĆ Pjesnici iz regije svojim su riječima oduševili okupljenu predanu publiku

 Tjaša Turk Blažević
 

Šumski pjesnici, festival koji se svakog prvog petka u kolovozu održava pored ponora Butori u šumi nedaleko Grožnjana, ove su se godine, kako je duhovito komentirao jedan od sudionika, pretvorili u - kamene. Jer, pjesnike, koji se svake godine okupljaju pod mjesečinom, ovaj je put okupala jaka kiša pa je susret održan pod kamenom lođom grožnjanske vijećnice. Unatoč tome što su mnogi sudionici pokisli do kože, neki i promrzli, kao i svake godine na Šumskim je pjesnicima bila odlična atmosfera, poezija se govorila do kasno u noć.

U šumi pored Grožnjana, prvenstveno zahvaljujući entuzijazmu pjesnikinje Maje Klarić i Gorana Blaževiću koji su pokrenuli festival i uz puno ga osobnog angažmana već devet godina održavaju, svake se godine sastaju pjesnici regije. Ovaj put je uz Mariju Dejanović, dobitnicu Gorana za mlade pjesnike i Stildu Rogulić, mladu splitsku pjesnikinju i prvakinju Hrvatske u slam poeziji te Ivora Popovića, na susretu sudjelovao Bojan Todorović iz Srbije, Mirko Božić iz Bosne i Hercegovine, Christian Sinicco iz Italije. Sirijski pjesnik Said Zoulkefel svoje je pjesme čitao na arapskom, a potom je pročitan i prijevod na hrvatski. Na mađarskom je čitao Tibor Weiner Sennyey, na engleskom Virag Balogi. Pjesnike je na gitari pratio duet imena Cura i Dečko, kasnije su održali i koncert.

Tjaša Turk Blažević
Marija Dejanović

Publika se unatoč najavi lošeg vremena okupila u šumi i makar je počela i jaka kiša mnogi su ostati poslušati kratko predavanje lokalnih speleologa o ponoru Butori ponad kojega se sastaju pjesnici. Po mraku i pljusku svi su se potom preselili u Grožnjan, nisu stigli razgledati upravo začetu Aleju pjesnika u Butorima.

Tjaša Turk Blažević

Darko Brajković Đepeto Njapo napravio je tri velike kamene ploče na kojima je upisana poezija šumskih pjesnika, ploče čine početak Aleje, od sad ih posjetitelji mogu pogledati tokom čitave godine.

„Šumski pjesnici nastali su iz ideje i potrebe da neko kulturno, prvenstveno književno zbivanje zaživi u prirodi, a i da nije sve centrirano u velikim mjestima, već da se iz Zagreba i ostalih centara sadržaj širi i na manje sredine i na ruralna područja. Goran Blažević dosjetio se ponora u Butorima koji je idealna prirodna kulisa za čitanje poezije“, kaže organizatorica Maja Klarić.

Tjaša Turk Blažević
Orgnizatorica Maja Klarić (prva s desna) i glazbeni duo Cura i Dečko

Ponor u Butorima baš kao i Šumske pjesnike svake godine posjećuje sve više ljudi. Autori poeziju čitaju bez mikrofona i razglasa, nema struje, pale se baklje, publika sjedi na balama sijena, cijeli koncept susreta zagovara povratak prirodi. „Mnogi kad jednom dođu na Šumske pjesnike potom se vraćaju svake godine. Jer, atmosfera je posebna. Nije da ljudi ne vole ići u prirodu, već im treba poticaj.“, kaže Klarić.

Podršku Šumskim pjesnicima pružaju TZ Grožnjan i općina Grožnjan, mjesto je poznato po brojnim glazbenim i likovnim manifestacijama, a Šumskim pjesnicima ljetnu kulturnu ponudu šire i na književna događanja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 23:01