U MUZEJU ZA UMJETNOST I OBRT

NA PETO IZDANJE ZAGREB BOOK FESTA DOLAZI I DOBITNICA GONCOURTA ZA 2017. Riječ je o Maryam Madjidi, francusko-iranskoj autorici romana 'Marx i lutka'

 Tomislav Kristo / CROPIX

Ovogodišnji Zagreb Book Fest (ZBF), peti do sad, održava se od 20. do 25. svibnja u zagrebačkom Muzeju za umjetnost i obrt, a naslovna tema festivala 2019. je “Vrli novi svijet”.

U šest dana festivala govorit će 80-ak domaćih i stranih autora, književnika, psihologa, novinara, intelektualaca raznih provenijencija. O tome kakva je skora budućnost čovjeka, što nas čeka u znanosti, o temama vezanim uz religiju, umjetnost, nove generacije i njihov pogled na svijet, kao i imigraciji, održat će se nekoliko panel-diskusija, dva predavanja, dva okrugla stola, dvije dječje radionice... Na festivalu će biti promovirano 17 novijih književnih naslova.

Među najzanimljivijim sudionicima su češki pisac Marek Šindelka, autor prvog češkog suvremenog romana o imigrantima, u nas nedavno prevedenog i objavljenog naslova “Zamor materijala”, govorit će o Češkoj te tamošnjoj atmosferi ksenofobije i nerazumijevanja pozicije izbjeglica.

Nizozemac Arnon Grunberg govorit će o svojoj knjizi “Tirza”, u kojoj tematizira očinsku ljubav, privid i uljuđenu ksenofobiju. Grunberg će sa Šindelkom te psihijatrom Robertom Torreom sudjelovati u panel-diskusiji “Stvar je u tome da ljudi budu sretni - čovjek današnjice”.

Na ZBF dolazi i francusko-iranska autorica Maryam Madjidi s romanom “Marx i lutka”, nagrađenim Goncourtom 2017. Riječ je o autobiografskom romanu koji se može čitati kao bajka, ali i kao dnevnik, tematizira život između dvaju jezika i dviju kultura, govori o svojem porijeklu, njegovim snažnim i otežavajućim stranama. Maryam Madjidi sudjelovat će u diskusiji pod naslovom “Odakle dolaziš - život na granici”.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 10:46