SMRT NOBELOVKE

Nadine Gordimer nije napuštala Južnu Afriku ni u najmračnije doba aparthejda

 Getty
Južnoafrička književnica, angažirana u borbi protiv aparthejda dugo je bila bliska pokretu Nelsona Mandele

JOHANNESBURG - Južnoafrička književnica Nadine Gordimer, dobitnica Nobelove nagrade za književnost 1991. i borac protiv aparthejda, umrla je u nedjelju u dobi od 90 godina. Kako su objavili zastupnici obitelji, Nadine Gordimer umrla je mirno u snu, u svom domu u Johannesburgu.

Južnoafrička književnica, angažirana u borbi protiv aparthejda i dugo vremena bliska Afričkom nacionalnom kongresu (ANC) Nelsona Mandele, u svojim je romanima svjedočila o nejednakostima u južnoafričkome društvu.

Objavila je 15 romana, među kojima se ističu "Pokojni građanski svijet", "Počasni gost", "Konzervator", "Priča moga sina", "Kućni pištolj", "Skok", stotinjak novela i nekoliko eseja.

"Osim na Nobelovu nagradu koju je dobila 1991. iznimno je ponosna bila i na to što je njezino svjedočenje 1986. spasilo život dvadesetdvoje članova ANC-a optuženih za izdaju", priopćila je njezina obitelj.

Rođena 20. studenog 1923., bila je kći židovskih imigranata iz Litve. Južnu Afriku odbijala je napustiti i u najmračnijim vremenima aparthejda od 1948. do 1994., ali i kada je nastupilo demokratsko društvo, nije oklijevala, unatoč godinama, upozoravati na pogreške nove vlasti.

Osim Nobelove nagrade, 1974. godine dobila je uglednu Bookerovu nagradu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 18:00