'EUROPA IZNUTRA I IZVANA'

NAGRADA EU ZA KNJIŽEVNOST Ina Valčanova stiže u Zagreb predstaviti svoj nagrađeni roman 'Otok Krah' koji se djelomice događa na Krku

Jana Punkina / Razvitie Corporation

Ina Valčanova

 

Ovih je dana u nas objavljen “Otok krah” (prijevod Ksenija Banović, Hena com), roman bugarske autorica Ine Valčanove koji se bavi pitanjem sudbine i odnosa prema njoj.

Krojimo li sami vlastite usude ili je to, naposljetku, dijelom i izvan čovjekovih ruku, je li sve unaprijed predodređeno ili je svaki naš postupak ono čime si usmjeravamo budućnost, to je ono o čemu u romanu koji se djelomice događa na hrvatskom otoku Krku tematizira Valčanova. Bugarska književnica 11. lipnja dolazi u Zagreb, ovdašnjoj publici predstaviti roman.

“Otok krah” prvi je u nizu od deset naslova što će ih izdavačka kuća Hena com objaviti u sljedećih godinu dana u okviru programa Europske unije, Kreativna Europa, projekta pod imenom “Europa iznutra i izvana”. Od deset autora, devetoro će ih gostovati u Zagrebu. Poveznica svim romanima koji će biti objavljeni jest tema otuđenja.

“U trenutnoj političkoj i društvenoj klimi, upravo je umjetnost ta koja marginaliziranima najbolje daje glas. Često se, kada se u javnom prostoru priča o Europskoj uniji, zaboravlja da se europski identitet ustvari temelji na zajedničkoj kulturnoj baštini, a ne toliko na ekonomskim faktorima. Ništa drugo tako snažno ne povezuje zemlje članice EU koliko to čini kulturna razmjena i neki zajednički postulati na kojima se kroz povijest razvijala europska civilizacija. Zanimljivo je kako se u tom kontekstu rijetko govori u javnom prostoru, ali vjerujte mi da će svaki hrvatski pisac preveden i čitan u recimo Njemačkoj ili Češkoj mnogo više utjecati na percepciju Hrvatske nego recimo naša gospodarska politika”, kaže Ana Hadžić, voditeljica projekta “Europa iznutra i izvana”.

Unutar istog je programa ovih dana objavljen i roman “Kraj samoće” njemačkog autora Benedicta Wellsa (prijevod Dalibor Joler). U životu Wellsova junaka Julesa tuga je jedina čvrsta točka. Tragedija u ranome djetinjstvu osuđuje ga na preseljenje u internat.

 

Autorica predstavlja nagrađeni roman u ponedjeljak u Vinyl baru

Promocija romana 'Otok Krah' Ine Valčanove, izdanog u okviru programa Europa iznutra i izvana, održava se u ponedjeljak 11. lipnja 2018. u 19 sati u zagrebačkom Vinyl baru u Bogovićevoj 3. U predstavljanju romana koji je osvojio Nagradu Europske unije za književnost 2017., pored same autorice sudjeluju književni kritičar Srđan Sandić, urednica knjige Marina Negotić, te konsekutivna prevoditeljica Ana Vasung.

 

Izdvajamo