SVJETSKA KONKURENCIJA

NAGRADA VLADIMIR DEVIDE U JAPANU Hrvatski pjesnik Boris Nazansky napisao je najbolji haiku

Jedinu međunarodnu književnu nagradu s imenom hrvatskog autora osnovao je prije pet godina u Osaki tadašnji hrvatski veleposlanik u Japanu i pjesnik dr. Drago Štambuk, neposredno nakon smrti Vladimira Devidea

U Japanu su po peti put proglašene nagrade Vladimir Devide za najbolji haiku , na 5. azijskoj konferenciji za književnost i knjižarstvo u Japanu, gdje je 5. travnja glavnu nagradu osvojio hrvatski haiku pjesnik Boris Nazansky.

Jedinu međunarodnu književnu nagradu s imenom hrvatskog autora osnovao je prije pet godina u okviru azijskog think-tanka IAFOR u Osaki tadašnji hrvatski veleposlanik u Japanu i pjesnik dr. Drago Štambuk, neposredno nakon smrti Vladimira Devidea, istaknutog japanologa i promicatelja haiku poezije u Hrvatskoj i na jugoistoku Europe.

Dr. Štambuk stalni je izbornik i presuditelj, a odabrane pjesme sudionicima konferencije predstavila je Emiko Miyashita, izaslanica dr. Akita Arime, predsjednika Međunarodnog haiku društva (HIA).

Nagrada se, prema odluci njenog utemeljitelja dr. Drage Štambuka, dodijeljuje za književnu izvrsnost i transcendira podjelu haiku poezije na klasičnu i modernu.

Ove godine na natječaju je sudjelovalo 400 pjesnika, najviše do sada, iz to iz 54 zemlje. Svaki je natjecatelj mogao dostaviti samo jedan haiku na engleskom. Najzastupljeniji su bili američki autori, njih 86, i 47 hrvatskih. Slijede pjesnici iz Kanade, Velike Britanije, Indije, Australije, Srbije i Brazila.

Svečanost dodjele nagrade Vladimir Devide u Japanu

U užem su izboru ove godine i hrvatski autori Dubravko Korbus i Nikola Đuretić, a u širem Štefanija Ludvig, pa je tako i ovaj put Hrvatska potvrdila glas „haiku velesile“, obzirom na brojnost pjesnika i njihovu nagrađivanost.

Nagrađeni haiku

Hrvatski haidžin Boris Nazansky osvojio je Veliku nagradu 5. natječaja Vladimir Devide Haiku Award za haiku:

pregnancy

shape of the dark side

of the crescent moon

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 19:18