HRVATSKO DRUŠTVO PISACA

NAJBOLJA KNJIGA GODINE: PREDSMRNI DNEVNIK Nagrada Janko Polić Kamov uručena Igoru Mandiću

    AUTOR:
  • OBJAVLJENO:
  • 06.12.2018. u 15:26

Zagreb, 121217.
Perkovceva.
U dvorani Novinarskog doma odrzana je promocija nove knjige Igora Mandica, Posmrtni dnevnik.
Na fotografiji: Igor Mandic.
Foto: Darko Tomas / CROPIX
Darko Tomaš / CROPIX

ZAGREB - Književna nagrada Hrvatskoga društva pisaca (HDP) za najbolju knjigu godine Janko Polić Kamov uručena je u četvrtak Igoru Mandiću za knjigu autobiografske proze "Predsmrtni dnevnik".

 

Nagradu u vrijednosti 10 tisuća kuna i plaketu dobitniku je uručio književni kritičar Velimir Visković, a obrazloženje je pročitao predsjednik prosudbenoga povjerenstva Zoran Ferić.

 

Ferić je ocijenio kako je Mandićeva knjiga "mračna uspješnica hrvatske književnosti" u kojoj autor tematizira sam svoju autobiografiju - starenje, razvoj tjelesnih disfunkcija, samoubojstvo i smrt.

 

Naglasio je kako se Mandić ne boji smrti i dodao kako se u knjizi s njom suočava kao definitivnim krajem.

 

Mandićevu knjigu objavio je 2017. godine zagrebački nakladnik V.B.Z.

 

Ovo je peta nagrada HDP-a Janko Polić Kamov, koja se dodjeljuje od 2014. godine za najbolju knjigu godine bez obzira na žanr kojem pripada.

 

Ove je godine na natječaj prijavljeno 95 naslova, a u tzv. poluzavršnicu ušlo je 11 naslova, od kojih su, uz Mandićevu knjigu, u završnicu ušli "Krajobrazi nakon čitanja Andersena" Dubravka Detonija, "Početne koordinate" Monike Herceg, "Zemlja Zemlja" Marka Pogačara i "Igrač" Marine Šur Puhlovski - ušle u završnicu.

 

Uz Viskovića i Ferića u žiriju su bili Sonja Manojlović, Željka Matijašević i prošlogodišnji dobitnik nagrade Zoran Roško.


Besplatno se prijavite na portala Jutarnji.hr

Izdvajamo