HRVATSKO DRUŠTVO PISACA

NAJBOLJA KNJIGA GODINE: PREDSMRNI DNEVNIK Nagrada Janko Polić Kamov uručena Igoru Mandiću

 Darko Tomaš / CROPIX

ZAGREB - Književna nagrada Hrvatskoga društva pisaca (HDP) za najbolju knjigu godine Janko Polić Kamov uručena je u četvrtak Igoru Mandiću za knjigu autobiografske proze "Predsmrtni dnevnik".

Nagradu u vrijednosti 10 tisuća kuna i plaketu dobitniku je uručio književni kritičar Velimir Visković, a obrazloženje je pročitao predsjednik prosudbenoga povjerenstva Zoran Ferić.

Ferić je ocijenio kako je Mandićeva knjiga "mračna uspješnica hrvatske književnosti" u kojoj autor tematizira sam svoju autobiografiju - starenje, razvoj tjelesnih disfunkcija, samoubojstvo i smrt.

Naglasio je kako se Mandić ne boji smrti i dodao kako se u knjizi s njom suočava kao definitivnim krajem.

Mandićevu knjigu objavio je 2017. godine zagrebački nakladnik V.B.Z.

Ovo je peta nagrada HDP-a Janko Polić Kamov, koja se dodjeljuje od 2014. godine za najbolju knjigu godine bez obzira na žanr kojem pripada.

Ove je godine na natječaj prijavljeno 95 naslova, a u tzv. poluzavršnicu ušlo je 11 naslova, od kojih su, uz Mandićevu knjigu, u završnicu ušli "Krajobrazi nakon čitanja Andersena" Dubravka Detonija, "Početne koordinate" Monike Herceg, "Zemlja Zemlja" Marka Pogačara i "Igrač" Marine Šur Puhlovski - ušle u završnicu.

Uz Viskovića i Ferića u žiriju su bili Sonja Manojlović, Željka Matijašević i prošlogodišnji dobitnik nagrade Zoran Roško.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 01:43